Economic

Ce spune Cîțu despre estimarea BNR privind INFLAȚIA. Răspunsul dat umilește românii cu venituri mici

Florin Cîțu

Prognoza BNR privind inflaţia este majorată: 5,6% la finele lui 2021, cu 1,5 puncte mai mult faţă de estimările din luna mai. Principalul motiv al creşterii este scumpirea energiei electrice, a gazelor și combustibililor. În acest context, șeful Guvernului a fost întrebat despre estimarea BNR. Răspunsul dat umilește toți românii cu venituri mici și medii.

„Mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net. Avem din ce în ce mai multe salarii mari”, a declarat, marți, Florin Cîțu.

„În continuare, rectificarea trebuie să țină cont de constrângerea pe care o avem de a ține deficitul sub 7,16% din PIB. Nu poți să mulțumești pe toată lumea. Au fost cereri de 40 de miliarde de la toate ministerele. Niciun minister nu are 100% execuția bugetară – de aici pornim. Sunt bani pentru a implementa programul de guvernare, sunt bani pentru a ne asigura că investițiile continuă, că menținem ritmul de creștere economică”, a declarat, marți, premierul Florin Cîțu.

Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație

Acesta a mai precizat că „deficitul bugetar, care era la începutul anului de 80 de miliarde, o să crească cu 2,5 miliarde la rectificare, dar va scădea ca procent din PIB, pentru că avem un PIB nominal mai mare”.

Banca Națională a României a majorat de la 4,1% la 5,6% estimarea de inflație la finele acestui an și de la 3% la 3,4% estimarea pentru anul viitor. Întrebat de acest subiect, Florin Cîțu a spus că mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net, dar restul românilor cu venituri mici cum se vor descurca?

Cîțu: „Am văzut ieri niște cifre foarte interesate”

„E o estimare a BNR. Eu vă spun că am văzut ieri niște cifre foarte interesate cum mai mult de 1% dintre angajații din România au un salariu mai mare de 3.000 euro net. Cum crește ponderea celor care au salariu mai mult de 1.000 de euro. Asta arată că mergem spre direcția pe care am vrut-o de la început, că România nu mai e o țară cu salarii mici. Avem din ce în ce mai multe salarii mari”.

„Salarizarea e determinată de piață, de cerere și de ofertă. Și salariile, și prețurile sunt determinate de cerere și de ofertă, nu de intervenția Guvernului. Noi suntem o guvernare liberală”, a mai afirmat prim-ministrul României.