Lifestyle

Ce spune un alergolog despre protecția vaccinurilor împotriva COVID-19? „Atitudinea mentală joacă un rol important”

Ce spune un alergolog despre protecția vaccinurilor împotriva COVID-19? „Atitudinea mentală joacă un rol important”

Experții spun că măsurile de prevenție, precum distanțarea sociala, igiena mâinilor și purtarea măștii, ne protejează într-o oarecare măsură de infecția COVID-19, acestea nu sunt suficiente. Vaccinarea este cea mai sigura și mai rapida cale de a ne proteja.

Alergologul bulgar prof.dr.Todor Popov recomandă imunizarea împotriva COVID-19 a unei mari părţi a populaţiei, deoarece vaccinurile nu sunt destinate să protejeze o singură persoană, ci să aibă efect la nivel de comunitate.

„Fiecare dintre vaccinuri reproduce ceea ce virusul ar trebui să producă. În majoritatea cazurilor, este vorba despre o inflamaţie pe care încercăm să o menţinem la un nivel cât mai scăzut posibil, pentru a evita efectele secundare. Am pacienţi care se plâng de unele reacţii, însă acestea nu le pun viaţa în pericol. Atitudinea mentală joacă un rol important în acest caz, pentru că ideea preconcepută că va exista o reacţie adversă duce cu siguranţă la aşteptarea că se va întâmpla ceva”, a precizat expertul bulgar.

Potrivit acestuia, este logic ca după a doua doză să existe un efect mai pronunţat de imunizare.

„Corpul începe să reziste la antigeni şi, în consecinţă, inflamaţia este mai pronunţată. Imunizarea împotriva coronavirusului nu diferă de alte vaccinări. Aceste reacţii adverse au fost prevăzute de experţii medicali”, a menţionat dr.Todor Popov, potrivit RRA.