Info Actual

Info Actual > Culinar > Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ouăle de Paște?
Culinar

Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ouăle de Paște?

Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ouăle de Paște?

Ce trebuie să ai în vedere când cumperi ouăle de Paște? Printre cele mai comercializate produse în Săptămâna Mare vor fi, cu siguranță, ouăle. Organizaţia pentru protecţia consumatorilor InfoCons a prezentat câteva aspecte la care trebuie să fie atenți cumpărătorii.

218Cel mai important lucru pe care îl ai de făcut, este acela de a verifica eticheta produselor. În conformitate cu prevederile de comercializare a ouălor, fiecare ou poartă următoarele informații, prin ștanțare.

Sistemul 0-3

Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

– cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;

– cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;

– cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;

– cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Ouale din ferma de gaini din Maramures, unde exista un focar de ...

Alte coduri

– un cod format din două litere care reprezintă țară de origine (ex: România – RO);

– un cod format din două litere care reprezintă județul (ex: Brașov – Bv);

– un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Tot prin ștanțare, fiecare ou trebuie să aibă înscrisă dată durabilității minimale (DDM).

Ouăle din categoria A sunt cele de calitate și pot fi identificate fie prin cuvintele „categoria A”, fie prin litera „A” singură sau în combinație cu cuvântul „proaspete”. De asemenea, ouăle de categoria A nu trebuie să fie spălate sau curățate înainte sau după sortare și nu trebuie tratate pentru conservare sau răcite sub 5 grade C, scrie Antena 3.

Sfaturi utile

– Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crapătă, murdară sau spartă;
– La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenusul;
– Verificaţi data durabilităţii minimale care este înscrisă pe ambalaj şi alte informaţii privitoare la acestea ! Atenţie la modul de depozitare a ouălor! Păstrarea acestor produse la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, precum salmonella!
– Produsele din ouă pentru care sunt necesare anumite temperaturi de depozitare trebuie să fie depozitate la temperaturile prevăzute. Temperaturile de depozitare trebuie să fie înregistrate continuu, iar viteza de refrigerare trebuie să fie astfel încât produsul să atingă cât mai repede posibil temperaturile prevăzute. Ambalajele trebuie să fie depozitate astfel încât să se asigure ventilaţia necesar în spaţiul de depozitare.