Actual

Ce trebuie să faci în a doua zi de Paști! Obiceiurile obligatoriu de practicat

Masa de Paște Sursa foto Ora de Sibiu
Credit imagine: Ora de Sibiu

La încheierea Postului Mare, după ce am pus fierul sub pragul de la ușă și am dormit cu cojile de ou sub pernă, pare că nu ar mai fi multe tradiții de urmat pentru a ne asigura bunăstarea și sărbătorirea în bună ordine a celui mai important praznic din an. Dar spiritul pascal continuă și în următoarele zile de sărbătoare, printr-o serie de obiceiuri care au dăinuit în timp.

În a doua zi de Paști, tradițiile se concentrează asupra relațiilor cu familia. Este important să petreci timp atât cu părinții tăi biologici, cât și cu nașii, părinții tăi spirituali. Este de asemenea o zi în care se celebrează viața și minunile pe care Iisus le-a făcut, demonstrându-și proveniența divină.

Cum să te apropii de familie

Cel mai important lucru de făcut în această zi este să petreci timp cu cei dragi. Și nu uita, ciocnitul de ouă are mai multe roluri: în afară de a celebra sărbătorile pascale și a te distra alături de familie, într-un mod care sperăm că nu e excesiv de competitiv, este și o promisiune. Conform tradițiilor românești din aceste zile sfinte, cei cu care ciocnești sunt oamenii pe care-i vei reîntâlni în viața eternă. De asemenea, există un mod recomandat în care să practici cicocnitul ouălor în a doua zi de Paști.

Conform datinii, trebuie ca ele să fie „cap cu dos”. În plus, rudele trebuie să fie vizitate cu coșuri festive. Acestea conțin în mod obligatoriu ouă roșii, colaci sau covrigi și pască, pe care finii trebuie să le ducă nașilor. Copiii care nu locuiesc cu părinții lor și-i vizitează și le aduc un astfel de coș în dar, conform unui articol publicat pe Europa FM.

Este recomandat să vă stropiți unii pe alții cu apă pe față. Acest gest amintește de minunile făcute de Iisus Hristos, în special de readucerea la viață a evreicei despre care el a zis că e doar adormită și pe care a reușit astfel să o trezească.

Știați că…?

Această zi se mai numește și Lunea Albă. Ea marchează începutul Săptămânii Luminate. Se crede că de Lunea Albă începând, sufletele care fuseseră prinse în moartea și în iad până la sacrificiul lui Iisus Hristos sunt eliberate. Ele se întorc în casele unde au trăit și rămân pe Pământ până la finalul Săptămânii Luminate, adică până la Duminica Tomei.

A doua zi de Paști este totodată o zi a ospitalității. Se poate da de pomană, în amintirea celor adormiți, iar toți oamenii care bat la ușă trebuie primiți drept oaspeți și cinstiți cu mâncare.