Diverse

Ce trebuie să știți dacă vreți să lucrați în Austria sau să vă petreceți vacanța acolo

Ce trebuie să știți dacă vreți să lucrați în Austria sau să vă petreceți vacanța acolo
Foto: pixabay

Un loc de muncă potrivit sau o vacanță de neuitat, sunt două dintre motivele pentru care mulți oameni aleg ca destinație Austria. Orașe imperiale, lacuri și munți, Austria nu duce lipsă de oferte turistice pentru timpul verii. Odată cu relaxarea măsurilor de călătorie, piața forței de muncă începe să caute și ea, cu disperare, muncitori.

Ce trebuie să știți dacă vreți să lucrați în Austria sau să vă petreceți vacanța

Cererea de lucrători sezonieri este de obicei mare, dar a crescut și mai mult în ultimii ani. Potrivit Agenției austriece de ocupare a forței de muncă AMS, există mai mult de 15.000 de posturi deschise în gastronomie și turism, domenii aflate în criză de lucrători.

Pandemia a mărit decalajul, deoarece sectorul a fost greu lovit de blocări și schimbări. Cu restricțiile de coronavirus, domeniul și-a pierdut o parte din angajaţi care au fost nevoiţi să caute alte domenii. Şi acum încă întâmpinăm dificultăți în a găsi forță de muncă nouă, a declarat șeful AMS Johannes Kopf pentru postul ORF.

Regulile, în privința Covid-19, s-au relaxat și în majoritatea zonelor interioare. Pentru prima dată de când a început pandemia, Austria va avea o vară aproape fără restricții de coronavirus.

Țara a renunțat de curând la regula 3G pentru intrarea călătorilor, ceea ce înseamnă că turiștii (și rezidenții) nu mai trebuie să prezinte dovada că au fost vaccinați împotriva Covid-19, recent recuperați după boală sau testați negativ.

Anul trecut, chiar și cu unele restricții încă în vigoare, turismul a cunoscut o redresare față de 2020, dar nu a fost la nivelul pre-pandemie, potrivit Statistik Austria.

Capitala rămâne locul unde vin cei mai mulți vizitatori. Pe timp de vară, chiar și în Viena, unii angajatori doresc să suplimenteze numărul angajaţilor.

Oferta de joburi

Există multe locuri de muncă vacante, dar cele mai multe sunt în turism și gastronomie: ospătăriță, menaj, gătit și recepție. Printre acestea se numără unele joburi surprinzătoare, cum ar fi funcționarii de vânzări în magazine universale, ospătari și chelnerițe, maseuze și altele.

Pentru majoritatea acestor locuri de muncă este necesar un anumit nivel de limba germană. Muncitorii care nu vorbesc încă limba pot aplica pentru pozițiile care nu necesită o mare interacțiune cu clienții. În unele cazuri, este utilizată limba engleză, pentru o comunicare uzuală. Aceasta poate fi vorbită în alte locuri de muncă populare pentru vară și anume cel de instructor și îngrijitor, în taberele de vară.

Ziua Europeană a locurilor de muncă

Acesta este doar unul dintre anunțurile postate în mediul virtual, pe o pagină specializată de anunțuri angajări.

Sunteți cetățean al Uniunii Europene, al unei țări din SEE sau al Elveției? Sunteți în căutarea unui nou loc de muncă, a unui nou început în străinătate sau pur și simplu a unei schimbări? Austria, Croația, Italia, Slovacia și Slovenia vă cheamă!

Luați parte la Ziua europeană a locurilor de muncă online pe 7 iulie, de la ora 11:00 până la ora 15:00 (CEST). Căutăm angajați în sectorul TIC & tehnologie și vă așteptăm să vă depuneți candidatura.

Vrei să faci parte din povestea noastră de succes? Înregistrează-te acum la evenimentul nostru, încarcă-ți aplicația și discută direct cu viitorii tăi angajatori! În cadrul acestui eveniment vei primi informații despre țară, oameni, cerințele pentru a lucra aici și multe altele.

Înscrierea înseamnă oportunitate! Înregistrează-te acum pentru a avea acces la toate anunțurile de angajare, începe să aplici pentru jobul tău de vis și aranjează interviuri cu angajatorii. Vă așteptăm cu drag să vă cunoaștem!

Unde pot fi găsite anunțurile

Căutarea în mediul online este de obicei primul pas, indicat pentru găsirea unui loc de muncă de vară în Austria. Și nu în ultimul rând, puteți să luați legătura cu prietenii care au lucrat anterior, în sezonul de vară în Austria și să cereți o recomandare, scrie Ziarul Românesc din Austria.

În afara platformelor de angajare cunoscute, cum ar fi Glassdoor și LinkedIn, Karriere.at din Austria ar putea fi un loc bun pentru a căuta. Hogastjob este, de asemenea, o platformă locală cu o mulțime de oferte sezoniere în Austria, Germania și Italia (regiunea Tirol de Sud).