Cel mai iubit și așteptat moment al întregii perioade de Sărbători de iarnă este masa de Crăciun. Iar, vinul este o parte esențială la astfel de evenimente.
Pentru că mesele copioase, alături de familie și prieteni, trebuie “udate” corespunzător, și deși alegerea nu este deloc ușoară, vinul nu trebuie să lipsească din meniul de sărbători.
Dar, odată ales meniul culinar, este foarte important să te asiguri că texturile și aromele mâncării se completează perfect cu vinul ales.
Iar, regula de aur spune că:
Întrucât porcul este o carne albă și grasă, aceasta poate fi asociată cu o varietate de stiluri de vin roșu sau alb, în funcție de cum este gătit.
În cazul vinului roșu, potrivit specialiștilor, este bine să vă feriți de vinurile tari sau grele. Deoarece complexitatea cărnii de porc vă va pune ficatul la treabă, ar fi bine să alegeți un vin roșu fructat, cu corp mediu și nu foarte taninos, eventual cu o abundență de arome de fructe roșii și note discrete de piper, arome care vor completa magistral o friptură bogată de porc.
În cazul vinului alb, oenologii ne recomandă să găsim un vin alb fructat (eventual cu arome proaspete de măr verde și citrice), care să aibă suficientă aciditate pentru a face față aromei pe care o are carnea de porc.
Desi cărnurile albe sunt asociate de obicei cu vinul alb, nu este niciodată greșit dacă deschideți o sticlă de vin roșu, cu arome de fructe roşii suculente, învăluite în note subtile taninoase. Și mai ales dacă garnitura cărnii este bazată pe legume.
În ceea ce privește vinul alb, este recomandat ca acesta să fie plin de caracter, onctuos, cu note puternice de fructe tropicale și arome exotice, adică cu un buchet aromatic proaspăt cu note de grape-fruit și fructe tropicale.
În mod sigur veți impresiona dacă pe masa de Crăciun veți pune o friptură de rață, ca alternativă la carnea de porc. Și asta pentru că tradiționaliștii vor fi fericiți că ați ales o carne bogată și grasă, în timp ce cei care vor o pauză de la friptura de porc vor fi încântați de perspectiva unei cărni de pasăre. De precizat este faptul că rața este mai dulce decât alte tipuri de carne, ceea ce înseamnă că vinul servit ar trebui să prezinte propriile sale note dulci.
Prin urmare, dacă doriți cu adevărat să vă impresionați oaspeții de Crăciun, asociați carnea de rață cu un vin roșu autentic, cu note dulci și subtile de prune, cireșe și lemn dulce care se echilibrează perfect, completând în mod rafinat dulceața cărnii de rață.
De asemenea, un vin alb, cu gust de piersică și citrice acompaniat de aromele florale, de exemplu, se asociază foarte bine cu o carne de rață, mai ales dacă este servită cu glazură de miere sau cu portocale.
După cum se știe, vinul alb este cel mai bun însoțitor pentru pește și fructe de mare. Acest lucru se datorează faptului că vinurile roșii au un nivel al taninilor mult mai ridicat, care în combinație cu peștele poate da un gust metalic neplăcut. Dar, cu toate astea, secretul unei asocieri reușite între farfurie și pahar stă mai degrabă în potrivirea texturilor. Prin urmare, devine mai important cum este pregătit peștele, sosul sau garnitura și ce combinații sunt dezvoltate, decât ideea de carne albă în sine. Chiar și un pește alb foarte delicat, precum codul, dacă este servit cu un sos roșu picant, se poate combina cu un vin roșu mai îndrăzneț.
Un vin alb onctuos, fermentat și maturat, cu arome de caise si piersici, de exemplu, vă vor fascina de la prima înghițitură, iar aciditatea sa moderată oferă o senzație de prospețime, ideală în jurul dish-urilor care au la bază pește sau fructe de mare, scrie restograf.ro.
Pe măsură ce Paștele se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…
Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…
Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…
Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…
Ministerul Finanțelor lucrează la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului, accizele la tutun vor fi…
Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…
This website uses cookies.