Lifestyle

Care este cea mai bună poziție de somn? Secretul pentru a te odihni pe deplin

pozitie somn (sursă foto: playtech.ro)
sursă foto: playtech.ro

Dacă locuiți într-un loc afectat de recentele valuri de căldură, este foarte posibil să vă fi petrecut nopțile zvârcolindu-vă și răsucindu-vă, încercând diferite poziții de dormit în încercarea de a vă simți confortabil. Dar ce spun dovezile despre care sunt cele mai bune poziții de dormit?

Studiile efectuate, de la marinarii de pe navele de containere la sudori din Nigeria, ar putea să ne ajute, deși, având în vedere cât de important este somnul pentru noi, este surprinzător cât de puține studii la scară largă au fost efectuate.

Care este cea mai bună poziție de somn?

În primul rând, este nevoie de o modalitate de a afla în ce poziție dorm oamenii. dar noi nu ne amintim cu adevărat decât modul în care stăteam întinși când încercam să adormim și poziția în care ne trezim. Pentru a afla mai multe, cercetătorii au încercat o varietate de tehnici, inclusiv să filmeze oamenii în timp ce dorm sau să îi determine să folosească o tehnologie portabilă care să le monitorizeze mișcările.

În Hong Kong, cercetătorii dezvoltă ceea ce ei numesc „Sistemul de clasificare a poziției de somn cu ajutorul păturii acomodative”, care utilizează camere cu infraroșu care pot detecta poziția de somn a unei persoane chiar și prin intermediul unei pături groase. Cercetătorii din Danemarca au folosit mici senzori de mișcare fixați pe coapsele, pe partea superioară a spatelui și pe brațele voluntarilor înainte de a se culca, pentru a stabili poziția lor preferată de somn. Aceștia au constatat că, în timpul somnului, oamenii au petrecut puțin peste jumătate din timp pe o parte, aproximativ 38% pe spate și 7% pe față. Cu cât oamenii erau mai în vârstă, cu atât mai mult timp petreceau pe laterale.

Această tendință de a dormi pe o parte este un lucru pe care îl dezvoltăm doar atunci când devenim adulți, deoarece copiii de peste trei ani petrec în medie o cantitate egală de timp dormind pe o parte, pe spate și pe față. Între timp, bebelușii dorm în principal pe spate, deoarece sunt puși în pătuț în acest fel din motive de siguranță.

Secretul pentru a te odihni pe deplin

Așadar, dormitul pe o parte este cea mai frecventă poziție și am putea avea încredere în înțelepciunea mulțimii pentru a alege poziția în care dorm cel mai bine, dar cum rămâne cu datele? Un studiu observațional foarte mic în care oamenii puteau dormi cum preferau a constatat că cei care dormeau pe partea dreaptă dormeau puțin mai bine decât cei care dormeau pe partea stângă, urmați de cei care dormeau pe spate.

Dacă vă este ușor să dormiți pe o parte, atunci probabil că este mai bine pentru oricine altcineva care încearcă să doarmă în apropiere. Odată, în timp ce vizitam un submarin pentru o emisiune radiofonică pe care o realizam, submarinarii mi-au arătat camerele lor de dormit, unde paturile erau atât de apropiate unele de altele încât era greu să te întorci. Acest lucru însemna că aveau tendința de a dormi pe spate, așa că mi-au spus că era o cursă pentru a adormi primii înainte ca întreaga cabină să fie plină de oameni care sforăiau.

Un alt studiu de mică amploare a analizat marinarii care lucrează pe navele comerciale de containere și a constatat că tulburările respiratorii, cum ar fi sforăitul, erau mai frecvente atunci când marinarii dormeau pe spate.

Despre sforit

Unele sforăituri sunt cauzate de apnee obstructivă severă în somn, în care respirația se oprește și începe în timp ce persoana respectivă doarme. S-a constatat că acest fenomen este mai frecvent la persoanele care dorm în mod constant pe spate.

În schimb, culcatul pe o parte ajută la eliberarea căilor respiratorii superioare și previne ca uvula (partea cărnoasă care atârnă în partea din spate a gâtului) și limba să blocheze gâtul, ceea ce duce la mai puțin sforăit. Într-adevăr, în unele cazuri, s-a demonstrat că trecerea de la dormitul pe spate la dormitul pe o parte a rezolvat complet problema apneei în somn. Dormitul pe o parte poate avea și alte beneficii. De exemplu, o cercetare asupra tiparelor de somn ale sudorilor de pe navele de containere din Nigeria a arătat că cei care dormeau pe spate erau mai predispuși la dureri de spate, în comparație cu cei care dormeau pe o parte.

Dar acest lucru nu înseamnă că dormitul pe o parte funcționează pentru toată lumea sau că este un panaceu pentru toate durerile. Depinde de afecțiunea dumneavoastră și de poziția exactă pe care o adoptați în timpul somnului. Cercetătorii din Australia de Vest au monitorizat dormitoarele voluntarilor timp de 12 ore pe noapte cu ajutorul unor camere automate și au descoperit că cei care au declarat că se trezeau în mod regulat cu o înțepenire a gâtului au petrecut mai mult timp dormind în ceea ce cercetătorii numesc „poziții de dormit laterale cu probleme”, citeză BBC.