Economic

Cel mai mare atac din istorie continuă. Romania, ținta atractiva pentru infractori

Sursă foto: Marius Tuca

Cel mai mare atac din istorie continuă. Romania, ținta atractiva pentru infractori

România a devenit o țintă atractivă pentru infractorii cibernetici, odată cu administrarea conturilor în mediul online, iar  românii cad pradă infractorilor cibernetici în masă. În acest context, autoritățile s-au sesizat ți îi sfătuiește pe cei vulnerabili  să fie atenți la mesajele primite pe email care cer date personale de confidențiale.

Ce recomandă autoritățile?

Deși până în momentul de față în Vâlcea nu s-a înregistrat niciun asemenea caz, oamenii legii atrag atenția asupra acestor situații, având în vedere fraudele din trecut raportate în diferite zone ale județului petrecute în mediul online. Polițiștii vâlceni aduc la cunoștință faptul că băncile nu solicită niciodată pe email datele personale.

Persoana poate primi un mesaj text de la bancă

„În cel mai rău caz, persoana poate primi un mesaj text de la bancă. Numărul de telefon de pe care primește acel mesaj este un număr scurt din patru cifre, nu este un număr de telefon și i se solicită să ia legătura cu banca sau să trimită un mesaj text în legătură cu banca și apoi este contactat. În momentul în care este contactat de bancă i se spune exact pentru ce este contactat, i se cer aminte date, dar nu în întregul lor, adică se cer, de exemplu, ultimele patru cifre de pe card, dar nu întregul număr de pe card. Nu se cere seria CVC sau CVV, codul acela din trei cifre de pe verso cardului. În momentul în care care furnizăm acele date și am furnizat și numărul de card ne putem aștepta ca toți banii pe care îi avem în cont, la care are acces acel card, să dispară”, a declarat Comisar Bianca Enăchescu, șef Birou Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Vâlcea, potrivit RRA.

Pe lângă paguba materială, victima va avea de suferit și din punct de vedere emoțional, după cum susțin specialiștii.

Adrian Sandu, președintele Colegiului Psihologilor, filiala Vâlcea: Vorbim în acest caz despre un stres post-traumatic. După ce persoana înșelată conștientizează acest lucru retrăiește acest eveniment, practic, se blochează. Vorbim de sentimente de culpabilizare, de vinovăție „cum am putut să cred, cum am putut să fac lucrul ăsta”.

Dacă se întâmplă să fiți păgubiți, depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție