International

Cel mai mare iaht din lume, confiscat de Germania după ce a aflat cui aparține

Cel mai mare iaht din lume, confiscat de Germania după ce a aflat cui aparține

Toate publicațiile occidentale serioase au consemnat că iahtul altui oligarh rus, apropiat Kremlinului, a fost confiscat în Germania.

Poliția federală germană a anunțat joi că a confiscat iahtul „Dilbar”, evaluat la 600 de milioane de dolari, după ce cercetări financiare ample au dovedit cine este proprietarul adevărat al iahtului. Ca să se ascundă identitatea celui căruia îi aparține nava s-a folosit o rețea de firme offshore.

The Times a arătat că iahtul, aflat sub pavilionul Insulelor Cayman și înregistrat în Malta, două dintre paradisurile fiscale favorite de bogații planetei, a fost confiscat dintr-un șantier naval din Hamburg unde se afla pentru modernizări.

Cu o lungime de 156 de metri, Dilbar este considerat cel mai mare iaht din lume în funcție de tonaj. Are spații de recreere și divertisment despre care se spune că sunt unice, dar și două heliporturi și cea mai mare piscină construită vreodată pe un iaht. Capacitatea navei este de 36 de pasageri și 96 de membri ai echipajului. Dilbar aparține oligarhului rus Alișer Usmanov.

Cine este proprietarul celui mai mare iaht din lume

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva lui Alișer Usmanov pe 28 februarie, un raport al Consiliului UE notând „relațiile deosebit de apropiate” ale acestuia cu președintele rus Vladimir Putin și faptul că acesta este considerat unul dintre „oligarhii favoriți” ai liderului de la Kremlin.

Alișer Usmanov (68 de ani) a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia. Și-a construit o avere uriașă din afaceri în minerit și siderurgie, intrând ulterior și pe piața telecomunicațiilor.

De asemenea, este unul dintre cei mai mari investitori în Mail.ru, compania rusească de internet care a creat rețeaua de socializare Vkontakte, „Facebook”-ul suveran al Rusiei. Usmanov este și proprietarul cotidianului Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia.

La sfârșitul lunii martie, autoritățile italiene au confiscat active ale acestuia din Sardinia a căror valoare totală se ridică la 66 de milioane de euro, printre acestea numărându-se și o limuzină blindată Maybach S650.

Revista Forbes a evaluat, anul acesta, averea lui Alișer Usmanov la 11,5 miliarde de dolari, acesta fiind în prezent al șaptelea cel mai bogat om din Rusia, după impunerea sancțiunilor NATO și europene.