International

Oligarhul Roman Abramovici nu a fost degeaba în Turcia. A negociat pentru Putin și și-a vândut celebrul club de fotbal

Oligarhul Roman Abramovici nu a fost degeaba în Turcia. A negociat pentru Putin și și-a vândut celebrul club de fotbal
Sursa foto: BBC

La începutul lunii martie, Roman Abramovich a anunțat că vinde Chelsea, echipă pe care o deține din 2003. Marea Britanie îl sancționa pentru legăturile sale cu Vladimir Putin.

După invadarea Ucrainei, Roman Abramovich a fost inclus și el în cercul oligarhilor care-l finanțau pe liderul de la Moscova. I-a fost confiscat iahtul de lux și, pe 2 martie, a fost nevoit să anunțe că scoate clubul Chelsea la vânzare.

Obligat să-și vândă clubul din Londra din cauza lui Putin

Englezii îl apreciau pentru ceea ce a făcut la clubul de fotbal și nu-l percepeau ca pe un dușman. Însă sancțiunile impuse de Europa și SUA pentru războiul atroce declanșat de Rusia în Ucraina nu puteau fi ignorate. Chiar dacă, de când Abramovici a devenit patronul clubului englez, performanțele acestuia au fost excepționale, reușind să câștige de două ori și Champions League, cea mai puternică competiție din lume.

Roman Abramovich și-a delegat atribuțiile și nu a mai condus clubul, dar a cerut pe el suma de 3,5 miliarde de euro, după cum a scris presa engleză la începutul lui martie.

Sumele tranzacției și posibili cumpărători, vehiculate în presă

După un calcul realizat de AS.com, suma necesară pentru achiziționarea lui Chelsea s-ar ridica la peste șapte miliarde euro. În acest preț erau incluse datoria clubului față de Roman Abramovich – 2,4 miliarde de euro, costul efectiv al brand-ului și proiectul noului stadion – circa 2,7 miliarde de euro. Era o sumă enormă și s-a scris că niciodată nu s-a plătit această sumă pentru cumpărarea unui club de fotbal.

S-a zvonit că un magnat elvețian, un luptător cu o carieră sportivă de excepție, care l-ar fi făcut extrem de bogat, plus alte două persoane ar fi fost interesați de cumpărarea clubului Chelsea. Nu s-a materializat nimic. În schimb, a venit bomba din Turcia!

Roman Abramovich a cumpărat un club din Turcia

Anunțul oficial nu a fost încă făcut, dar ziarele turcești au dat deja știrea, potrivit @ragipsoylu. S-a anunțat că oligarhul rus Roman Abramovich a devenit patronul clubului Goztepe.

Potrivit unor publicații sportive, Goztepe se află în acest moment pe locul 18, din 20 de echipe, în prima ligă din Turcia și are un lot de 30 de jucători.

Goztepe este o echipă de tradiție în Turcia, cu o vechime de 96 de ani. A fost campioană o singură dată, în 1950 și mai are în palmares două Cupe ale Turciei și o Supercupă.

Nu trebuie uitat că Roman Abramovici a făcut mai multe drumuri în Turcia în ultima perioadă. Ba a participat la negocierile dintre delegațiile ruse și ucrainene, ce s-au desfășurat în Turcia la propunerea președintelui Erdogan, ba și-a pus la adăpost unul din iahturi în această țară.

Potrivit Bloomberg, Abramovici are o avere netă de 14,3 miliarde de dolari. Despre blocarea conturilor lui se pare că s-au vehiculat doar zvonuri și că el are încă acces la bani.