Economic

Cele mai bine plătite locuri de muncă. IT-ul rămâne în top

Venitul minim de incluziune, sursa foto KanalD
sursa foto arhiva companiei

În anul 2023, cele mai mari salarii nete au fost acordate angajaților din sectoarele IT, Comunicații, transporturi aeriene și industria tutunului, conform celor mai recente statistici. În luna noiembrie a anului anterior, nu au existat schimbări semnificative în ceea ce privește ierarhia salariilor nete în comparație cu anul 2022.

Este notabil faptul că cele mai reduse salarii nete se regăsesc în industria HoReCa și în sectorul de curierat. Ambele domenii au fost prezente și în lista din 2023 a celor mai solicitate pentru angajare.

IT-ul rămâne în top

Cât privește câștigul salarial mediu, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în luna noiembrie a anului precedent, acesta a fost de 4765 lei, reflectând o creștere de 73 de lei (1,6%) față de luna anterioară din același an.

În aceeași lună, comparativ cu noiembrie 2022, salariul mediu net a crescut cu 15,1%, depășind rata anuală a inflației, care a fost de 6,7% în noiembrie 2023.

Sectoarele cu cele mai înalte salarii medii nete au fost activitățile din domeniul IT, cu o valoare de 10935 lei. Cele mai mici salarii s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, cu un câștig mediu de 2620 lei.

Domeniul IT rămâne în topul celor mai bine plătite, înregistrând o creștere de aproximativ 600 de lei față de anul precedent. În contrast, locurile de muncă cu cele mai scăzute salarii se mențin în sectorul Hotelurilor și Restaurantelor, cu creșteri salariale mai reduse de 400 de lei comparativ cu anul anterior.

În luna noiembrie a anului 2022, câștigul mediu net a fost de 4141 lei, înregistrând o creștere de 133 de lei față de luna anterioară a aceluiași an.

Cele mai mari salarii

Cele mai ridicate salarii în România sunt oferite în următoarele domenii:

Activități de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice, IT – 10.935

Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 10.555

Informaţii şi comunicații – 9468 lei

Activităţi de editare (CAEN care include activitățile de editare a produselor software) – 9172 lei

Transporturi aeriene – 8501

Extracția petrolului brut şi a gazelor naturale – 8206

Fabricarea produselor din tutun – 8035

Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii – 7673

Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) – 7547

Intermedieri financiare şi asigurări – 7407

În opoziție, cele mai modeste salarii din România se regăsesc în sectoare precum HoReCa, industria textilă și industria mobilei, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Institutului Național de Statistică (INS). Mai detaliat, cele mai scăzute remunerații se înregistrează în următoarele domenii:

Hoteluri şi restaurante – 2620

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2916

Alte activităţi de servicii – 3208

Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor – 3244

Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite – 3366

Fabricarea de mobilă – 3411

Activităţi de poştă şi de curier – 3451

Colectarea, tratarea si eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare – 3471

Alte activităţi industriale – 3494

Agricultură, vânătoare şi servicii anexe – 3601, potrivit economedia.ro