Info Actual

Info Actual > Social > Cele mai multe muzee se deschid doar pe hârtie, după 15 mai
Social

Cele mai multe muzee se deschid doar pe hârtie, după 15 mai

Cele mai multe muzee se deschid doar pe hârtie, după 15 mai. Rețeaua Națională a Muzeelor susține că statul nu dă bani pentru aplicarea măsurilor necesare.

„Poate că pentru mulți nu este de interes o vizită la muzeu, dar cei care rezonează cu ideea vor trăi o mare dezamăgire. Nu toate muzeele se deschid din 15 mai”, anunță Dragoș Neamu, responsabil de proiecte culturale și relații internaționale în cadrul Rețelei Naționale a Muzeelor din România.

„Guvernul a dat din partea casei doar o dată. 15 mai”

„Ba aș putea anticipa că mult mai puține vor fi cele care se redeschid publicului. Nu veți găsi pe listă muzee naționale, precum Muzeul Național al Țăranului, Muzeul Antipa, Muzeul Național al Hărților. De ce? Simplu și mereu din același motiv. Statul nu dă bani pentru aplicarea măsurilor necesare care să garanteze siguranța vizitatorilor și a angajaților din muzee.

Vă rog să nu dați vina pe managerii muzeelor, nu de data asta. Asupra lor s-a aruncat cu cinism sarcina deschiderii acestor muzee, una extrem de ingrată, pentru că Guvernul nu a dat altceva din partea casei decât o dată, 15 mai, gratis. Avem în continuare un Minister al Culturii condus de Ministrul Finanțelor și un Guvern neputincios și indisponibil pentru cultură”, a mai spus Dragoș Neamu.

Măsuri propuse de RNMR

Totodată, săptămâna trecută, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a propus 16 măsuri necesare redeschiderii muzeelor pentru public, conforme cu recomandările europene.

Printre acestea, limitarea numărului de vizitatori și orar prelungit. Asta în cazul în care fluxul de vizitare este mare sau foarte mare la început. Dacă gradul de interes scade, se poate reveni treptat la programul de vizitare normal.

O altă măsură importantă intră în responsabilitatea instituțiilor care au în subordine muzee ce trebuie să ajute managementul acestor instituții în efortul de a achiziționa și de a asigura dezinfectați, măști, mănuși, conform reglementărilor în vigoare privind protecția cetățenilor în contextul COVID-19.

Reamintim că zilele trecute, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a „clarificat” într-un interviu acordat News.ro cazul redeschiderii muzeelor. „Cele care au bani pentru achiziţia de materiale necesare repornirii activităţii în siguranţă o vor face, celelalte nu”.

Prin urmare. cele mai multe muzee vor rămâne închise și după 15 mai. Din lipsă de fonduri.