Diverse

Soluție bizară, dar cu efect: Hârtie igienică din zaţul de cafea. Cum au ajuns cercetătorii la concluzia că se poate

Soluție bizară, dar cu efect: Hârtie igienică din zaţul de cafea. Cum au ajuns cercetătorii la concluzia că se poate

La vremuri de criză, soluții care mai de care mai bizare, dar menite să ajute omenirea, pentru a merge mai departe în lungul drum al vieții. Despre zațul de cafea am auzit multe: poate fi folosit ca scrub, putem curăta vasele și exemplele pot continua. Dar să facem hârtie igienică din el, nici gând, cel puțin până acum.

Soluție bizară, dar cu efect: Hârtie igienică din zaţul de cafea. Cum au ajuns cercetătorii la concluzia că se poate

Pe fondul creșterii energiei și a costurilor cu celuloza din lemn, producătorul german de hârtie igienică Hakle se îndreaptă către deșeurile din producția de cafea, pentru a rămâne pe linia de plutire, dar și cu scopul evident de a ajuta mediul înconjurător.

În timp de pandemie, un producător german a avut câștiguri uriașe, dar acum fiind în procedura de insolvență din cauza prețurilor exorbitante la energie, cercetătorii fabricii au fost nevoiți să regândească strategia de producție, prin adăugarea unor ”condimente” noi.

Așa a apărut ideea inovatoare de reutilizare a cafelei transformate în zaț, după ce am savurat gustoasa și energizanta băutură.

În fiecare an, industria alimentară europeană produce cantități uriașe de zaț de cafea. Specialiștii în cercetare de la Hakle au găsit o modalitate de a transforma deșeurile în material pentru a face hârtia de toaletă.

Primele suluri de hârtie igienică care utilizează noul proces au fost produse la fabrica companiei din Düsseldorf săptămâna trecută, a declarat, pentru AFP, Karen Jung, directorul de marketing al Hakle.

„Obiectivul este de 20-25%” să folosim zațul de cafea, înlocuind celuloza de lemn, a relatat Jung. „Nu sună mult, dar înseamnă că folosim cu un sfert mai puțini copaci”, a adăugat Jung, a cărei companie se află în procedura de insolvență începând cu luna septembrie din cauza creșterii costurilor energiei.

„Costul unei role de hârtie igienică depinde în proporție de 80% de celuloză, energie și logistică. Şi toți acești trei factori sunt determinati de piețele mondiale”, a mai spus Jung.

Prețul gazului a crescut până la 400 de euro pe megawat oră și până la 1.000 de euro pentru electricitate. O lovitură grea pentru fabrica din Duesseldorf a companiei, care consumă aproximativ 100 de gigawați pe an, scrie media.

Cu costuri care „cresc de zece ori pe termen scurt”, asta „devine cu adevărat o problemă”, a mai menționat Jung. Prin urmare, supraviețuirea companiei Hakle, care are aproape o istorie de un secol, este acum în joc și poate fi salvată doar de zațul de cafea.