Info Actual

Info Actual > Diverse > Cercetătorii englezi au decis. „Bebelușii nenăscuți pot simți durerea”
Diverse

Cercetătorii englezi au decis. „Bebelușii nenăscuți pot simți durerea”

Cercetătorii englezi au decis. „Bebelușii nenăscuți pot simți durerea”. Aceștia susțin că bebelușii nenăscuți ar putea fi capabili să simtă „ceva ca durerea”, încă din a 13-a săptămână de viață.

Până acum, consensul opiniei medicale era că fetușii nu pot simți durere înainte de gestația de 24 de săptămâni, perioada după care avortul este illegal în Marea Britanie, cu excepția cazurilor speciale.

Însă doi cercetători sugerează în studiile lor recente că presupunerea lor este incorectă. Unul dintre cei doi cercetători este un expert „pro-alegere”. Acesta era convins că nu există vreo șansă ca fetușii să simtă dureri atât de devreme.

bebelus fetusi - Cancan.ro

Cei doi demonstrează științific că bebelușii nenăscuți ar fi capabili să simtă „ceva ca durerea” încă din a 13-a săptămână de gestație.

Ei le avertizează pe femeile care vor să avorteze după 13 săptămâni de sarcină, că ar trebui să știe faptul că fetusul din pântecele lor simte durere.

Stuart Derbyshire este autorul principal al controversatului articol. Acesta a acționat în calitate de consultant la Pro-Choice Forum în Marea Britanie și Planned Parenthood, o organizație americană pro-alegere.

În 2006, el a scris în British Medical Journal că evitarea discuțiilor cu femeile care doresc avorturi despre durerea fetală, a fost „o politică solidă bazată pe dovezi bune că făturile nu pot suferi durere”.

El consideră, azi, că a continua cu avorturile în pofida noilor descoperiri, ar însemna un „flirt cu nepăsarea morală”.

În Journal of Medical Ethics (JME), citat de dailymail.co.uk, Stuart Derbyshire și doctorul American John Bockmann susțin că există „dovezi bune” că creierul și sistemul nervos sunt suficient de bine conectate până la vârsta de 18 săptămâni, încât fătul să simtă durere. Până atunci, s-a crezut că cortexul, stratul exterior al creierului care tratează informații senzoriale, nu este suficient de dezvoltat pentru ca durerea să se înregistreze.

„Având în vedere dovezile că fătul ar putea fi capabil să experimenteze ceva precum durerea în avorturile ulterioare, pare rezonabil ca echipa clinică și femeia însărcinată să fie încurajate să ia în considerare analgezia fetală (ameliorarea durerii)”, este sfatul profesorului Derbyshire și a doctorului Bockmann.

„O societate care pretinde să ia în serios durerea animalelor nu ar trebui să reducă problema avorturilor doar la confruntarea cu durerea aplicată ființelor tinere, în numele alegerii ”. El mai spune că „a face moartea nedureroasă pentru cel ucis nu înseamnă, totuși, că viața este justificată”,  a declarat și Dr. Anthony McCarthy, de la Societatea pentru Protecția Copiilor Născuți.