Actual

Cerințe noi pe piața muncii. Se cer competențe în domeniul inteligenței artificiale

Cerințe noi pe piața muncii. Se cer competențe în domeniul inteligenței artificiale
sursa foto academy.ro

Cerințe noi pe piața muncii. De când inteligența artificială a început să ia amploare la sfârșitul anului trecut, au apărut un flux constant de întrebări și îngrijorări. Îmi va fi afectat locul de muncă, voi fi concediat, mi se va schimba viața de zi cu zi din cauza inteligenței artificiale? Nu există încă un răspuns la multe dintre aceste întrebări. Dar este deja clar că AI va avea un impact imens asupra pieței muncii. Iar acest impact a început deja.

Anunțurile de locuri de muncă de pe LinkedIn care menționează fie AI au crescut semnificativ la nivel global, Mai ales, între iulie 2021 și iulie 2023, potrivit noilor date ale platformei de locuri de muncă și de networking. Unele țări au înregistrat o creștere și mai mare comparativ cu media globală. Marea Britanie a înregistrat o creștere de 2,3 ori. În timp ce Germania și Franța au înregistrat salturi de 2,6 ori și, respectiv, 2,8 ori.

Cerințe noi pe piața muncii

Schimbarea are loc în toate industriile, a declarat Olivier Sabella, vicepreședinte al LinkedIn Talent Solutions.  „Vedem cum cererea de competențe în domeniul inteligenței artificiale apare din ce în ce mai mult într-o gamă largă de industrii și zone geografice. Aceste posturi variază de la roluri în care profesioniștii vor lucra direct la dezvoltarea AI, cum ar fi inginer AI. Până la posturi în care AI este listat ca o abilitate necesară. De exemplu, un manager de produse digitale sau un consultant în securitate cibernetică.”, a spus Sabella.

Potențialii angajați reacționează la această schimbare. În sensul că AI devine o parte mai importantă a locurilor de muncă. „Posturile de muncă de pe LinkedIn care menționează inteligența artificială sau AI au înregistrat o creștere uriașă. Numărului de aplicații în ultimii doi ani a crescut cu 17% pentru aceste poziții. Mai mult decât posturile de muncă fără astfel de mențiuni.”, se arată în raportul Global Talent Trends al platformei, publicat luna aceasta.

Utilizarea noilor tehnologii

Cerințe noi pe piața muncii. Și chiar și în rândul celor care nu aplică încă la joburi legate de inteligența artificială, apetitul pentru utilizarea celor mai noi tehnologii este clar. Se arată într-un sondaj realizat de LinkedIn în rândul a aproape 30.000 de profesioniști din țări din întreaga lume. 89% dintre profesioniștii intervievați la nivel global au declarat că sunt încântați să folosească AI. Totuși, nu toate țările sunt la fel de entuziaste. De exemplu, doar 76% dintre profesioniștii din Marea Britanie au fost de acord.

57% dintre profesioniștii de la nivel global au declarat că doresc să învețe mai multe despre AI. Acest lucru se reflectă în creșterea competențelor în domeniul inteligenței artificiale. Tot mai mulți utilizatori LinkedIn afirmând că știu să lucreze cu instrumente și produse bazate pe IA.

Adaptarea la viitorul muncii

Cerințe noi pe piața muncii. „Ritmul în care membrii LinkedIn au adăugat abilități de inteligență artificială în profilurile lor aproape că s-a dublat numai de la lansarea ChatGPT.”, a declarat Sabella. De la începutul anului 2016, numărul persoanelor care spun că au competențe în domeniul AI a crescut de nouă ori, a adăugat el.

Pe măsură ce atât angajatorii, cât și angajații au încercat să se adapteze la un viitor al muncii care include AI, competențele au devenit un subiect fierbinte. Au apărut întrebări cu privire la ce competențe sunt necesare și cât de dezvoltate trebuie să fie acestea, unii spunând că până și cunoștințele de bază pot fi benefice, conform CNBC .