International

Statele Unite ale Americii, afectate de o „recesiune în derulare”. În ce direcție se îndreaptă piața locurilor de muncă

economia sua sursa foto blacknews
sursa foto blacknews

Condițiile asemănătoare cu recesiunea, care se manifestă în economia americană sunt susceptibile de a provoca și mai multe valuri pe o piață a locurilor de muncă, de altfel puternică.

Recesiuni în derulare” a devenit un termen popular în aceste zile pentru ceea ce SUA confruntă de la  încetinirea economică care a început în anul 2022. Termenul conturează faptul că, în timp ce economia poate să nu corespundă unei definiții oficiale a recesiunii, vor exista sectoare care se vor simți foarte mult ca și cum ar fi în contracție.

Ce sectoare vor fi afectate

Acest lucru va fi valabil și pentru piața locurilor de muncă, care, în general, a fost puternică, dar a înregistrat o slăbiciune în anumite  sectoare. Această slăbiciune s-ar putea intensifica în acest an, potrivit datelor de pe popularul site de networking LinkedIn. De fapt, economiștii de acolo au identificat mai multe sectoare care vor avea de suferit  în acest an.

Piețele forței de muncă rămân mai restrânse comparativ cu nivelurile de dinainte de pandemie”, a declarat Rand Ghayad, șeful departamentului de economie și piețe globale ale forței de muncă de la LinkedIn. „Ele sunt încă rezistente. Sunt încă mai puternice decât ceea ce am văzut în perioada pre-pandemică, dar au încetinit treptat și probabil vor continua să încetinească în următoarele câteva luni.”

Locuințele au intrat în declin brusc anul trecut, iar indicii de producție urmăriți pe scară largă indică o contracție de câteva luni. În plus, cel mai recent sondaj realizat de Federal Reserve în rândul ofițerilor seniori de credite a remarcat o înăsprire semnificativă a condițiilor de creditare, ceea ce indică faptul că o încetinire afectează sectorul financiar.

Alte sectoare ar putea urma, deoarece economiștii se așteaptă în general ca SUA să înregistreze – în cel mai bun caz – o creștere lentă sau moderată în acest an.

Datele LinkedIn, care provin din anunțurile de angajare și alte date de la cei peste 900 de milioane de membri ai site-ului din întreaga lume, sunt net diferite de datele guvernamentale într-un mod interesant.

În timp ce datele mai larg urmărite de la Biroul de Statistică a Muncii relevă o piață a muncii extrem de strânsă, cu aproape două locuri de muncă deschise pentru fiecare lucrător disponibil, indicatorul de măsurare a „strângerii pieței muncii” de la LinkedIn a arătat un raport de aproximativ 1 la 1, care pare chiar să se mai relaxeze puțin.

Unde vor fi locurile de muncă

Pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, sintagma „recesiuni continue” înseamnă că va fi mai ușor să se angajeze în anumite sectoare, în timp ce în altele va fi mai greu.

LinkedIn identifică anumite industrii ca fiind în curs de relaxare, ceea ce înseamnă că angajatorilor le este mai ușor să ocupe locurile de muncă și nu trebuie să folosească atât de multe stimulente pentru a găsi lucrători. Aceste industrii sunt administrația guvernamentală, educația și serviciile pentru consumatori, unde numărul candidaților este mai mare decât cel al locurilor de muncă vacante.

Piețele moderat tensionate din SUA includ, tehnologie, divertisment, informații și media, servicii profesionale, servicii imobiliare cu amănuntul, comerț cu amănuntul și servicii financiare. În aceste industrii, solicitanții de locuri de muncă găsesc mai ușor oportunități, în timp ce angajatorii sunt nevoiți să intensifice eforturile de recrutare.

Piețele extrem de restrânse ale forței de muncă includ cazare, petrol și gaze, servicii de îngrijire și asistență medicală. LinkedIn spune că în aceste domenii „angajatorii nu pot ocupa posturile vacante suficient de repede”.

Deși industria hotelieră a fost în mod constant lider în ceea ce privește creșterea numărului de salariați, industria este încă cu aproximativ jumătate de milion sub nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit datelor BLS. Acest lucru este valabil chiar dacă hotelurile, restaurantele, barurile și altele asemenea au crescut colectiv salariile orare cu aproximativ 23%.

„Această industrie caută de fapt încă să angajeze o mulțime de oameni. Este cea mai restrânsă industrie din Statele Unite”, a spus Ghayad. „Există multă cerere. Sunt în căutare de oameni. Există o mulțime de lipsuri. Nu găsesc oameni, așa că aceste industrii, servicii, industrii, cazare și tot ceea ce are legătură cu mâncarea sau divertismentul sunt în plină expansiune.”, a spus acesta, potrivit cnbc.com.