Actual

Cheltuielile unei familii au crescut semnificativ. Pe ce dau românii cei mai mulți bani

Cheltuielile unei familii au crescut semnificativ. Pe ce dau românii cei mai mulți bani
sursa foto B1TV

Ne confruntăm cu o perioadă grea la nivelul țării. Deficitul bugetar este extrem de mare, iar oficialii vin cu diferite măsuri ce îi vor afecta și pe cetățeni. Oamenii au venituri foarte mici, care de abia le ajung de la o zi la alta. Cheltuielile au ajuns extrem de mari, iar unii oameni nu mai pot face față.

Conform statisticilor, românii traversează o perioadă foarte grea din punct de vedere economic. Cheltuielile unei familii au ajuns să fie mai mari decât inflația. Ratele bancare sau asigurările e fac să scoatem destul de mulți bani din buzunar. Dar, anumite lucruri ne costă cel mai mult în fiecare lună: mâncarea și facturile.

Cheltuielile unei familii

Românii trec printr-o perioadă destul de grea din punct de vedere economic. Salariile sunt mici, iar cheltuielile sunt uriașe. Ratele bancare și asigurările au crescut cu 30%. Acestea reprezintă o mare problemă pentru bugetele românilor. Dar, conform unor noi statistici, cei mai mulți bani sunt cheltuiți pe mâncare și facturi.

Între aprilie și iunie, o familie a câștigat, în medie, aproape 7.000 de lei în fiecare lună. Cu 10% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În plus, cheltuielile în medie au ajuns la 6.000 de lei, adică 11%, peste rata inflației.

Alimente și facturi

Alimentele și facturile au consumat mai mult de jumătate din fondurile unei familii. Cheltuim peste 500 de lei pe lună pentru întreținerea casei și aproape 1.400 de lei pentru mâncare. Cu 277 de lei, vicii precum alcoolul și țigările sunt la egalitate pe locul trei cu costul îmbrăcămintei și încălțămintei.

Potrivit Institutului de Statistică, românii cheltuiesc pentru școlarizare suma foarte mică de 18 lei. De asemenea, statul își ia și el o parte din veniturile noastre. 1.900 de lei pleacă către impozite, taxe sau alte contribuții.

Ratele bancare

Creditele la bancă reprezintă un stres foarte mare pentru mulți români. Ratele bancare au reprezentat cea mai mare presiune financiară asupra bugetului familiei. De anul trecut, datoriile au crescut în medie cu aproximativ 30%. Iar criza creditelor nu va dispărea prea curând.

Rata dobânzii de referință a fost menținută astăzi la 7% de către Banca Națională. Dobânzile de pe piață sunt determinate de acest indice. Potrivit economiștilor, dacă pachetul fiscal adoptat recent de guvernul Ciolacu va pune presiune pe inflație, este posibil ca rata de politică monetară să nu scadă decât anul viitor, în jurul lunii mai, sau poate în 2025. Rata de referință pentru credite este în prezent de 5,96%, iar ROBOR stagnează de luni de zile la 6,40%.

Cheltuielile anuale pentru șoferi

În cazul în care o familie deține o mașină, sumele de bani cheltuite pe an cresc exponențial. În medie, un român cheltuiește aproape trei luni din venitul său anual pe un automobil. Au fost analizate cheltuielile obligatorii pentru un autoturism de 10.000 de euro. Inclusiv RCA, ITP, vinieta, impozitul, parcarea și combustibilul. Toate acestea se ridicau la 8.000 de lei. Dar, nu au inclus și întreținerea sporadică, anvelope noi sau o poliță CASCO. Punând totul la socoteală, costul anual al unui automobil de ridică la 1.3000 de lei, adică echivalentul a trei salarii medii, conform Observator .