Social

Marcel Boloș anunță ce se întâmplă cu ratele românilor după suprataxarea băncilor!

ce-se-intampla-cu-ratele-romanilor
sursa foto arhiva personala

Marcel Boloș, ministrul finanțelor din România, a dezvăluit că deficitul bugetar al țării a ajuns la suma de 42,53 de miliarde de lei. Acest lucru a impus luarea unor măsuri imediate pentru a aduce ajustări în concordanță cu angajamentele asumate față de Comisia Europeană (CE).

Una dintre aceste măsuri vizează impozitarea suplimentară a băncilor, prin intermediul unui impozit pe cifra de afaceri.

Marcel Boloș anunță că ratele românilor nu vor crește semnificativ

În legătură cu impactul acestei decizii asupra ratelor bancare, ministrul a asigurat că nu vor exista creșteri semnificative. „Sunt 41 de bănci, 336 de milioane de lei este impozitul cumulat pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3%. Fiindcă am ajuns la înțelegerea ca acest impozit să fie impus pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare” a declarat Marcel Boloș după ședința de Guvern.

Ministrul finanțelor a subliniat necesitatea prudenței în implementarea acestor măsuri fiscale, menționând că există și câteva vești bune.

„Avem 16,9 miliarde de lei pe partea de măsuri fiscale. Cel mai bine este ca după ce aceste măsuri se vor implementa, să vedem dacă sunt mai mulți bani și dacă ne putem onora obligațiile față de UE. Aici e vorba de venituri. Acest impact bugetar era mai mic decât cel din măsurile fiscale. Îndemnul este la prudență.”, a spus ministrul.

Îndemnul a fost dat de Comisia Europeană

„ Să dăm și vestea cea bună. Alimentele rămân cu 9%, medicamentele cu 9% pentru lemnele de foc, pentru tot ceea ce înseamnă consumul la nivelul populației. Sunt două lucruri care cresc. La locuințe, cota de TVA va fi de la 5 la 9%. La produsele care conțin zahăr, TVA-ul crește de la 9 la 19%”, a adăugat Boloș.

Marcel Boloș a explicat că această lege privind măsurile fiscale a avut un proces lung de dezvoltare, dar a devenit necesară în contextul îngrijorării Comisiei Europene față de evoluția deficitului bugetar. CE are prerogativa de a suspenda fondurile europene alocate României, în valoare de 75 de miliarde de euro. Din acest motiv  adoptarea acestor măsuri a fost esențială.

„Traseul acestui proiect de lege a fost îndelungat. Toată lumea îşi pune această întrebare, de ce este nevoie acum de acest proiect de lege”, a afirmat, Marcel Boloş.

Începând cu data de 1 octombrie 2023, românii care au contractat credite cu dobândă variabilă legată de IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) se vor confrunta cu rate aproape la fel de mari ca cei care au contracte bazate pe ROBOR. Această situație survine în contextul în care cele două indici de referință au ajuns la valori foarte apropiate. ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,40% timp de mai bine de o lună, reprezentând o scădere de peste un procent față de valoarea sa din 3 ianuarie 2023, potrivit RTV.