International

China neagă acuzațiile Occidentului „Aplicăm „cu strictețe” sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord”

foto: scmp.com
FOTO: SCMP.COM

Diplomația chineză a afirmat astăzi, 24 iulie, că aplică „cu strictețe” sancțiunile ONU împotriva Coreei de Nord, reacționând astfel la o scrisoare a Grupului celor șapte, a Uniunii Europene și a altor state care au cerut Beijingului să împiedice Phenianul să eludeze măsurile prin utilizarea apelor chineze.

În scrisoarea trimisă vineri, statele amintite și-au exprimat temerile cu privire la „prezența continuă a mai multor petroliere … care folosesc apele teritoriale din Golful Sansha ca refugiu pentru a-și facilita comerțul cu produse petroliere sancționate” către Coreea de Nord.

Solicitările G7

Scrisoarea a fost semnată de membrii G7 – Statele Unite, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie – plus Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud și UE și a fost semnată înainte de o vizită în Coreea de Nord în această săptămână a unei delegații chineze la nivel înalt.

China a implementat întotdeauna cu strictețe rezoluțiile #UNSC și a îndeplinit cu seriozitate obligațiile internaționale”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al misiunii chineze la ONU, ca răspuns la un raport al Reuters privind scrisoarea trimisului chinez la ONU, Zhang Jun.

„China îndeamnă părțile relevante să implementeze pe deplin rezoluțiile CSONU privind RPDC, în special prevederile legate de reluarea dialogului, consolidarea eforturilor diplomatice și promovarea soluției politice”, a spus purtătorul de cuvânt.

Coreea de Nord este supusă sancțiunilor ONU din 2006

Coreea de Nord, denumită oficial Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), este supusă sancțiunilor ONU din 2006 din cauza programelor sale nucleare și balistice. Așa-numitele discuții de denuclearizare în șase părți – între Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Statele Unite, Rusia și Japonia – au intrat în impas în 2009.

Discuțiile dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american de atunci, Donald Trump, în 2018 și 2019, au eșuat, de asemenea,. De atunci, China și Rusia au făcut presiuni pentru ca sancțiunile ONU să fie relaxate în scopuri umanitare și pentru a atrage Pyongyangul înapoi la discuții.

China a declarat anul trecut că cheia rezolvării problemei programelor balistice și nucleare ale Coreei de Nord se află în mâinile Statelor Unite, îndemnând Washingtonul să dea dovadă de „mai multă sinceritate și flexibilitate” dacă dorește un progres.

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU la începutul acestei luni privind ultima lansare a unei rachete balistice intercontinentale de către Phenian, adjunctul ambasadorului american la ONU, Jeffrey DeLaurentis, a declarat că Statele Unite s-au angajat să recurgă la diplomație.

„În mod public și privat, și la nivel înalt, am îndemnat în mod repetat RPDC să se angajeze în dialog. Am precizat clar că nu avem nicio precondiție pentru angajament și suntem pregătiți să discutăm orice subiect de interes pentru Pyongyang. RPDC nu a răspuns la ofertele noastre”, a declarat el în fața consiliului, potrivit Reuters.