International

China „neutră”, dar își arată din nou sprijinul pentru Rusia. Se pregătesc noi exerciții maritime comune

Xi Jinping si Vladimir Putin Sursa foto Veridica
Sursa foto Veridica

Oficialii chinezi transmit faptul că navele militare se pregătesc pentru exerciții comune cu forțele maritime ale Rusiei, semn că Beijingul continuă să susțină invazia Moscovei în Ucraina.

Măsura vine în ciuda repercusiunilor economice și umanitare tot mai mari ale războiului aerian, maritim și terestru, ce durează de 16 luni.

China neutră în conflict, dar face exerciții comune cu Rusia

China pretinde că este neutră în conflict, dar a acuzat SUA și aliații săi că au provocat Rusia și a menținut legături economice, diplomatice și comerciale solide cu Moscova. Exercițiul implică peste 10 nave și peste 30 de avioane, potrivit agenției chineze de știri Xinhua.

Ministerul și agenția de știri nu au oferit detalii, dar se crede că exercițiile vor fi programate pentru părți din Marea Japoniei în zilele următoare.

China a sprijinit în mod fiabil Rusia în opoziția față de condamnarea de către SUA a invaziei din Ucraina în forurile internaționale, dar spune că nu va furniza arme niciuneia dintre părți în război.

Ministerul Apărării a declarat miercuri, într-un comunicat de presă, că navele chinezești s-au conectat cu omologii lor ruși la prânz. Printre acestea se numără distrugătoarele cu rachete ghidate Qiqihar și Guiyang, fregatele cu rachete ghidate Zaozhuang și Rizhao și nava de aprovizionare Taihu. Navele chinezești transportau patru elicoptere, se arată în raport.

Printre participanții ruși s-au numărat fregatele Gromkiy și Otlichnyy, care au găzduit vizitatori timp de o săptămână în centrul financiar din Shanghai, cel mai mare oraș și cel mai mare port din China.

Exerciții comune între navele rusești și chineze

O pereche de nave militare rusești vizitează China, în timp ce țările își reafirmă legăturile militare pe fondul războiului din Ucraina. Exercițiile comune se concentrează pe comunicațiile între nave, manevrele în formație și căutarea și salvarea maritimă, potrivit rapoartelor chineze.

Vizita urmează unei întâlniri la Beijing între ministrul chinez al apărării și șeful marinei ruse, primele discuții militare oficiale între vecinii prieteni de la o revoltă de scurtă durată a grupului de mercenari ruși Wagner.

China a asigurat Rusia de sprijinul său continuu de la revoltă. Ministrul Apărării Naționale, Li Shangfu, i-a spus amiralului rus Nikolai Evmenov că China speră la o creștere a schimburilor, exerciții comune și alte forme de cooperare pentru a ajuta legăturile în domeniul apărării să „atingă un nou nivel”, a declarat Ministerul chinez al Apărării.

China operează cea mai mare flotă din lume după numărul de nave și depășește cu mult flota Rusiei atât ca mărime, cât și ca abilitate tehnică. Flotele celor două țări au organizat o serie de exerciții și manevre comune de la invazia Rusiei în Ucraina anul trecut, la fel ca și forțele lor aeriene, conform abcnews.com.