International

China și UE, la răscruce de drumuri. Care sunt problemele mediului de afaceri

sursa foto EUobserver
sursa foto EUobserver

China și UE, la răscruce de drumuri. Uniunea Europeană nu intenționează să întrerupă legăturile cu China. Chiar dacă blocul comunitar ia măsuri pentru a reduce dependența economică și pentru a diminua riscurile. Însă China „ar putea face multe” pentru a contribui la reducerea percepției de risc, a declarat luni șeful UE pentru comerț.

UE se plânge de mult timp de lipsa unor condiții de concurență echitabile în China. Dar și de politizarea mediului de afaceri. Îngrijorarea s-a transformat în riscuri după ce Beijingul a luat măsuri pentru a consolida legăturile cu Moscova. În ciuda războiului din Ucraina.

China și UE, la răscruce de drumuri

Este un moment decisiv pentru relația dintre China și Uniunea Europeană. În timp ce responsabilul pentru comerț al blocului comunitar cere mai multă deschidere și corectitudine din partea Beijingului. Legăturile economice ale Europei cu China sunt profunde. Dar țara „ar putea face multe pentru a ne ajuta să reducem percepția noastră de risc.”, a declarat comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis într-un discurs ținut la Universitatea Tsinghua din Beijing.

China și UE, la răscruce de drumuri.  Statul chinez a prezentat noi legi în acest an. Inclusiv o inițiativă privind relațiile externe care aduc atingere intereselor naționale ale Chinei. În plus, a fost introdusă și o lege antispionaj, care interzice transferul de informații legate de securitatea națională. Nu este specificat exact tipul de informație. Ceea ce sporește riscurile de conformare pentru companiile străine.

Deficitul comercial

„Ambiguitatea lor lasă prea mult loc de interpretare. Acest lucru înseamnă că întreprinderile europene se străduiesc să își înțeleagă obligațiile de conformitate. Un factor care scade semnificativ încrederea în afaceri și descurajează noi investiții în China.” a spus Dombrovskis. Se crede că Dombrovskis își va împărtăși îngrijorările cu vicepremierul chinez He Lifeng. În cadrul unui dialog economic și comercial la nivel înalt care va avea loc luni la Beijing.

De asemenea, se așteaptă ca acesta să reitereze nemulțumirea UE cu privire la dezechilibrele comerciale. Deficitul comercial al UE cu China a crescut la 276,6 miliarde de dolari în 2022. De la 208,4 miliarde de dolari cu un an înainte, arată datele vamale chineze.

Strategia UE de reducere a riscurilor

China și UE, la răscruce de drumuri. În același timp, Dombrovskis va fi presat de China să explice strategia UE de reducere a riscurilor. „Strategia noastră nu este protecționistă și este agnostică față de anumite țări”, a declarat Dombrovskis. La fel cum Europa se îndepărtează de petrolul, gazele și cărbunele rusesc, UE își evaluează dependența față de China.  Este vorba de diferite domenii precum materiile prime și componente, dar și factorii care determină competitivitatea unor produse chinezești pe piața europeană.

Comisia Europeană a declarat recent că va investiga dacă merită impuse tarife pentru a proteja producătorii europeni. Există problema unei avalanșe de importuri chinezești de vehicule electrice mai ieftine, despre care spune că beneficiază de subvenții de stat. UE a declarat că este deschisă la concurență, inclusiv în sectorul vehiculelor electrice. Dar că aceasta trebuie să fie loială. China a criticat ancheta ca fiind protecționistă, conform Reuters .