Actual

România dă în judecată Austria! Premierul Ciolacu se adresează Curții de Justiție a UE

Marcel Ciolacu romania-da-in-judecata-austria
Sursa foto Antena 3 CNN

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, dacă Guvernul de la Viena își menține poziția, România dă în judecată Austria. Prim-ministrul a precizat că se va adresa Curții de Justiție a UE din cauza blocării accesului în spațiul Schengen.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu recent acordat publicației Der Standard că România dă în judecată Austria. Acțiunea va fi demarată dacă Guvernul de la Viena își menține poziția. Ciolacu a argumentat că blocarea intrării în Schengen a provocat României pagube de cel puţin două procente din PIB.

„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române. Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen. Și are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”, a declarat premierul Ciolacu.

România dă în judecată Austria dacă se menține vetoul

Prim-ministrul a mai precizat că România a făcut eforturi susțiunte pentru a-și îmbunătăți securitatea granițelor. Totodată, împreună cu Serbia, au fost introduse „controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect”.

„În cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, a precizat premierul Ciolacu.

Acesta este ferm decis să se adreseze curţii Europene în cazul unui nour refuz al cancelarului Karl Nehammer. Prim-ministrul a precizat că pagubele produse prin blocarea accesului României la spațiul Schengen, pagubele generate depășesc 2% din PIB.

„Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a declarat premierul.

Interzicerea completă a importurilor de gaze rusești

Un alt subiect abordat, a fost cel al importurilor de gaze rusești. În contextul în care Austria încă primește 55% din gazele sale din Rusia.

„Anumite state au cerut excepții în ceea ce privește cumpărarea de gaze rusești. Pot să înțeleg acest lucru din punct de vedere economic, dar din punctul meu de vedere este o greșeală. România și-a învățat lecția demult și, prin urmare, este independentă de gazul rusesc. Și Republica Moldova este de o săptămână independentă de gazul rusesc. Așadar, există întotdeauna soluții, chiar și pentru probleme economice dificile. De aceea, cred că ar fi corect să interzicem vânzarea de gaz rusesc sau de bunuri rusești către UE și statele democratice”, a subliniat premierul.

Marcel Ciolacu susține că interdicția ar trebui să fie fără excepții, pentru obținerea unei independențe complete față de gazul rusesc. „Pentru că este o diferență foarte mare între ceea ce pierdem noi, adică un pic de confort, și ceea ce se întâmplă în Ucraina. Trebuie să țineți cont și de ceea ce s-ar întâmpla de fapt dacă ar câștiga Federația Rusă. Nu s-ar crea astfel o oportunitate pentru oameni ca Putin să se înmulțească în alte țări din Europa? Cred că UE se pregătește pentru o independență completă față de gazul rusesc, deși prețurile la gaz vor fi mai mari pentru o vreme”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de G4Media.