Lifestyle

Cine a fost celebrul Sfânt Patrick al irlandezilor? Personajul mitic care a influențat o întreagă cultură

sfantul patrick sursă foto: descopera.ro
sursă foto: descopera.ro

În această zi, 17 martie, irlandezi sărbătoresc Sfântul Patrick, o ocazie plină de voie bună și de spiriduși. În țara noastră această zi nu este sărbătorită, nu a fost adoptată, precum Halloween sau Black Friday, însă este interest de descoperit o nouă cultură, ceva inedit, o poveste și originile sale, căci această zi este una cu o semnificație foarte mare la Dublin, căci Sfântul Patrick a schimbat pentru totdeauna ceea ce înseamnă acum Irlanda.

Patrick (Patricius) a fost un misionar britanic din secolul al V-lea și unul dintre primii mari misionari creștini care au dus Evanghelia dincolo de granițele lumii romane. Asta per ansamblu, căci cea mai mare parte din ceea ce se știe despre viața sa provine din Mărturisirea acestuia, din și din Scrisoarea sa către soldații din Coroticus, o veche cetate medievală din Irlanda. Patrick a fost un om bogat și privilegiat care a trăit pe coasta Britaniei romane și a fost crescut într-o familie creștină.

Sfântul Patrick, o poveste nu prea norocoasă

La vârsta de 16 ani, viața lui a luat o întorsătură, căci a fost capturat de pirați în timpul unei incursiuni, dus în Irlanda și vândut ca sclav unui șef de trib druid. La acea vreme, în Irlanda nu exista prea mult creștinism, nu era răspândit. Irlandezii erau în mare parte păgâni, înrădăcinați în druidism, o religie ce venerează multe spirite inspirate din natură, din forțele copacilor, a furtunilor, a soarelui și a stelelor. Dar nu așa îi vedeau romanii. Erau considerați un popor brutal, cunoscut pentru faptul că închideau criminali și sclavi fugari în coșuri uriașe de răchită și îi suspendau deasupra unui foc pentru a-i arde de vii. Sclavia, sacrificiile umane și canibalismul erau practici obișnuite.

În timpul celor șase ani petrecuți ca sclav în Irlanda, Patrick și-a dedicat viața lui Hristos. A evadat apoi și a reușit să ajungă în Franța, unde s-a pregătit a deveni călugăr. În timp ce se afla în singurătatea unei mănăstiri, a auzit chemarea lui Dumnezeu de a „merge să adune ucenici din toate națiunile” și, în special, de a se întoarce în Irlanda. În anul 432 d.Hr., la vârsta de 45 de ani, Patrick s-a întors în Irlanda ca misionar creștin și s-a dus să îi evanghelizeze pe foștii săi torționari.

Confruntarea cu păgânii

Patrick s-a confruntat cu cea mai dură opoziție din partea druizilor și a forțelor războinicilor irlandezi. Mulți dintre ei au vrut să-l ucidă pe Patrick pentru că el și Hristosul său le amenințau credința. Patrick a scris atunci: „În fiecare zi mă aștept la omoruri, fraude, dar nu mă tem de niciunul dintre aceste lucruri datorită promisiunilor Cerului. M-am aruncat în mâinile lui Dumnezeu atotputernic care domnește pretutindeni”. Cu o credință atât de îndrăzneață, el și-a asumat multe riscuri pentru Evanghelie.

Patrick și-a petrecut restul vieții în Irlanda unde a predicat, a predat și a botezat. Strategia sa a fost să lucreze pentru evanghelizarea regilor tribali din Irlanda, apoi să-i formeze pe fiii și fiicele lor. După ce își instruia noii discipoli, el înființa biserici sau. Înainte de a le părăsi, Patrick numea diaconi, preoți și episcopi.

Reușitele lui Patrick

Cercetătorii și istoricii estimează că el a botezat peste 120.000 de persoane în timpul slujbei sale de 31 de ani și că peste 300 de biserici au fost construite în urma acțiunilor sale. Prin influența sa, sute de călugări celți au părăsit Irlanda pentru a duce Evanghelia în Anglia, Scoția și Europa.

Munca misionară a lui Patrick a avut un efect semnificativ asupra culturii poporului irlandez. Prin bisericile și mănăstirile pe care le-a înființat, el a încurajat educația. De asemenea, a influențat foarte mult eliminarea sclaviei și încetarea sacrificiilor umane în Irlanda, informează FOX NEWS.