Economic

Cine beneficiază de șomajul tehnic conform ministrului de finanțe, Florin Cițu

Cine beneficiază de șomajul conform ministrului de finanțe, Florin Cițu. Sprijinul de stat pentru șomajul tehnic se va acorda companiilor afectate direct de implementarea ordonanței care a suspendat activitățile în restaurante, baruri, cafenele – precizează autoritățile. O altă categorie este cea a companiilor cu încasări mai scăzute, cu cel puțin 25%.

30 miliarde de lei sunt puși la dispoziție de Guvern, într-o primă etapă, pentru a ajuta companiile din țară să lupte împotriva crizei economice aduse de pandemia coronavirus. Într-o postare video, ministrul de finanțe a explicat aseară două dintre măsurile luate de guvern.

”Dacă ești IMM și ai fost afectat în această perioadă de criză, poți să mergi la o bancă, să-ți iei o linie de credit pentru investiții, pentru capital de lucru. Dobânda este subvenționată 100% de stat pentru perioada de stare de urgență și câteva luni după aceea, iar creditele sunt garantate până la 90%, în funcție de mărimea creditului. A doua măsură este aceea care se referă la șomaj tehnic. Dacă ai o companie care a fost afectată de declararea stării de urgență și activitatea ți-a fost oprită total sau parțial și decizi împreună cu angajații că vrei să beneficiezi de șomaj tehnic, statul plătește 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât 75% din salariul mediu pe economie. Toate informațiile le veți găsi la oficiile județene de forță de muncă.”

O altă măsură este rambursarea rapidă a taxei pe valoare adăugată. Aceasta va fi returnată către companii, în martie și aprilie, reprezentând o injecție de aproape 10 miliarde de lei lichidăți pentru ca firmele să își plătească facturile, furnizorii și angajații.