Diverse

Cine este prințul român care conduce organizarea funeraliilor Reginei Elisabeta și ce spune el despre prețioasa misiune

Cine este prințul român care conduce organizarea funeraliilor Reginei Elisabeta și ce spune el despre prețioasa misiune

Se simte bucuria în suflet și mândria că suntem români în momentul în care auzim și vedem că un român de-al nostru se află într-un loc de seamă și ne reprezintă națiunea, cu responsabilitate și onoare.

Cine este prințul român care conduce organizarea funeraliilor Reginei Elisabeta și ce spune el despre prețioasa misiune. Video funeralii

Astăzi, în Marea Britanie, chiar în fruntea regimentelor Household Division se află un strănepot al Marthei Bibescu, generalul-maior Cristopher Ghika, Comandor al Ordinului Imperiului Britanic și după arborele genealogic, prinț.

Generalul-maior Ghika este responsabil de organizarea din punct de vedere ceremonial a funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a. Mărturisirea lui este una impresionantă: „Este ultima mea misiune pentru Regină, dar prima misiune pentru Rege,” a declarat generalul pentru BBC.

Cristopher Ghika este descendent direct al familiei domnitoare Ghika. Christopher John Ghika este fiul prințului John Ghika (1928-2003), care a fost și el ofițer în armata britanică, tot în cadrul Irish Guards.

De-a lungul carierei, ofițerul a participat la misiuni internaționale, în Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak. A ocupat, ulterior, poziția de comandant adjunct pentru Strategie și Informații în cadrul Operațiunii internaționale Inherent Resolve, condusă de SUA, având drept misiune combaterea grupării teroriste ISIS în Siria și în Irak.

Irish Guards, în fruntea căruia se află acum, reprezintă regimentul de infanterie al armatei britanice încă din 1642 care asigură și misiunea de operațiuni și îndatoriri ale ceremonialelor militare din Marea Britanie.

Potrivit opiniei actualului general Ghika, la paradă vor participa între 800 și 1.000 de membri ai forțelor armate. El a declarat pentru BBC Radio 4:

„Este o datorie foarte tristă, dar este un privilegiu unic să participi la ultima datorie a forțelor armate față de regina noastră…În ceea ce privește imaginile evocatoare ale reginei părăsind Palatul Buckingham pentru ultima dată, aceasta va fi o după-amiază foarte specială.”

Christopher Ghika este românul care a participat în aceeași calitate de comandant al Household Division și la ceremonialul funerar al prințului Philip al Marii Britanii. De asemenea, el este cel care a condus Irish Guards, regimentul de elita al armatei britanice care a asigurat paza reginei și întregul protocol al nunții lui William cu Kate.

Foto: Profimedia