International

Cine îl mai protejează pe Prințul Harry? Oferta sa de plată privată pentru securitate în Marea Britanie a fost respinsă

Prințul Harry Sursa foto InStyle
Sursa foto InStyle

Prințul Harry a depus o cerere prin care dorea să i se permită să plătească în mod privat poliția engleză pentru a-i asigura protecția atâta timp cât acesta se află pe teritoriul britanic. Cererea i-a fost respinsă.

Avocații săi doreau o revizuire judiciară a respingerii ofertei sale de a plăti pentru protecție în Marea Britanie, după ce aranjamentele sale de securitate s-au schimbat atunci când prințul a încetat să mai fie un „membru al familiei regale care lucrează”. Însă un judecător a decis să nu dea undă verde unei astfel de audieri.

Nu degeaba sunt bogați

Avocații Ministerului de Interne s-au opus ideii de a permite persoanelor bogate să „cumpere” securitate de la poliție. Această decizie a fost luată în urma unei audieri de o zi la Londra, săptămâna trecută.

De atunci, ducele și ducesa de Sussex au fost implicați în ceea ce purtătorul lor de cuvânt a descris ca fiind o „urmărire de mașină aproape catastrofală” în care au fost implicați paparazzi în New York.

Însă la Înalta Curte, săptămâna trecută, avocații prințului Harry au contestat decizia de a respinge finanțarea privată a acestuia pentru protecția poliției pentru el și familia sa atunci când vizitează Marea Britanie. Atunci când Prințul Harry a renunțat la statutul de „regal în activitate” în 2020, a însemnat că nu mai avea acces la nivelul său anterior de securitate.

Dar Prințul Harry a contestat modul în care s-a ajuns la această decizie de către Comitetul executiv pentru protecția regalității și a personalităților publice, cunoscut sub numele de Ravec, care acoperă securitatea pentru personalitățile de profil înalt, inclusiv pentru membrii familiei regale de rang înalt.

„Ravec și-a depășit autoritatea, puterea, pentru că nu are puterea de a lua această decizie în primul rând”, au declarat avocații prințului Harry în fața instanței.

Serviciile speciale ale poliției

Aceștia au susținut că există prevederi în legislație care permit plata pentru „servicii speciale ale poliției” și, ca atare, „plata pentru servicii de poliție nu este incompatibilă cu interesul public sau cu încrederea publicului în Serviciul de Poliție Metropolitană”.

Dar avocații Ministerului de Interne au declarat că tipul de protecție în discuție, care ar putea însemna „ofițeri specializați ca gărzi de corp”, nu este același lucru cu finanțarea pentru asigurarea de servicii de poliție suplimentare pentru meciurile de fotbal.

Un avocat al Poliției Metropolitane a susținut că ar fi nerezonabil să expunem ofițerii la pericol din cauza „plății unei taxe de către o persoană privată”, conform bbc.com.

Echipa juridică a Ministerului de Interne a declarat că comisia Ravec a respins în unanimitate oferta de plată privată și că a fost o chestiune de politică să se opună ideii că „unei persoane bogate ar trebui să i se permită să cumpere protecție”. Ministerul de Interne a declarat că nu a existat nicio obligație pentru comisia Ravec de a-i permite prințului Harry să facă observații și că există puține perspective ca decizia să fie schimbată.

„Având în vedere natura argumentelor prezentate acum de reclamant, instanța poate fi sigură că astfel de reprezentări ar fi fost foarte probabil să nu fi făcut nicio diferență substanțială în orice caz”, au declarat avocații Ministerului de Interne în fața instanței.

În iulie anul trecut, prințul Harry a reușit să obțină aprobarea unor revizuiri juridice ale procesului de luare a deciziilor cu privire la securitatea sa, care încă nu au fost audiate. Dar acum a pierdut contestația privind dorința de a plăti în mod privat pentru costurile de securitate, despre care spusese anterior că „nu trebuie să se impună contribuabilului”.