Social

Cine sunt românii care primesc al 14-lea salariu? Impozitul este mai mic

Salariile bugetarilor, majorări salariale noiembrie bugetarii salariile medii Sursa foto: romaniatv.net
sursa foto: arhiva companiei

Angajații români care lucrează în străinătate pot beneficia de un salariu suplimentar la fiecare șase luni. Banii se acordă conform reglementărilor din fiecare țară. De exemplu, în Austria, aceștia pot primi 14 salarii pe an, în comparație cu cele 12 obișnuite din România. Cele două „bonusuri” suplimentare sunt acordate înainte de concediul de vară și înainte de sărbătorile de Crăciun. Salariile sunt cunoscute sub denumirea de „Prime de Crăciun și de vacanță” sau „al 13-lea și al 14-lea salariu”.

Valoarea și termenele de plată speciale sunt stabilite în contractul colectiv sau în contractul individual de muncă, variind în funcție de domeniul de activitate. Aceste plăți, care includ prima de vacanță și de Crăciun, sunt impozitate mai puțin. Termenele exacte de plată variază în funcție de contractul colectiv specific.

În Italia, angajații au dreptul la „quattordicesima” sau al 14-lea salariu. Acesta este un supliment acordat anumitor categorii de angajați și pensionari, în funcție de criterii și limite de venit stabilite. Cuantumul acestei plăți pentru pensionari variază între 366 și 655 de euro, fiind acordată în iulie sau decembrie. Angajații care au stipulat această prevedere în contract beneficiază de al 14-lea salariu, calculat în general pe baza salariului brut anual.

Este esențial să consultați contractul colectiv de muncă pentru detalii specifice privind aceste plăți suplimentare.