Social

CNAS nu mai are bani! Ce trebuie să facă pacienții

CNAS, sursa foto b1tv
sursa foto: arhiva companiei

Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a declarat că fondurile  CNAS sunt suficiente doar pentru primele nouă luni ale anului. Ultimul trimestru nu este acoperit, a adăugat ea.

„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat Herdea.

Președintele CNAS a subliniat, de asemenea, că există riscul unui deficit de personal medical în România. Această preocupare este justificată de faptul că în prezent, aproximativ jumătate dintre profesioniștii din domeniul sănătății fac parte dintr-o generație care se va retrage la pensie în următorii 4 – 6 ani.

Herdea susține că  majorarea salariilor în sectorul sănătății este ineficientă în absența unei reforme adecvate.

„Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile. (…) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat – asigurator nu o să facem reformă. A vorbi despre contractul asigurat – asigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment. Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. (…) Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului”, a subliniat Valeria Herdea, potrivit Agerpres.