Politică

Coaliţia, în fierbere. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin NU a fost respinsă în Parlament, cum era înţelegerea

Coaliţia, în fierbere. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin NU a fost respinsă în Parlament, cum era înţelegerea

Liniştea din coaliţie a fost astăzi tulburată de deputaţii liberali. Pe ordinea de zi s-a aflat astăzi un proiect de lege privind alegerea primarilor şi a preşedinţilor Consiliilor Judeţene în două tururi. Deşi înţelegerea în coaliţie era ca viitoarele alegeri locale să se desfăşoare tot într-un singur tur, planurile au fost date peste cap cu ajutorul a 33 de deputaţi liberali.

Plenul Camerei Deputaţilor nu a reușit, astăzi, să respingă propunerea legislativă privind alegerea în două tururi de scrutin a primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene.

Proiectul de lege a fost depus de parlamentarii AUR şi susţinut şi de cei de la USR. Acestora li s-au alăturat şi parlamentarii care l-au urmat pe Ludovic Orban în noul partid Forţa Dreptei.

Deputaţii PSD şi UDMR au votat marţi pentru menţinerea actualului sistem de alegere a primarilor şi preşedinţilor Consiliilor Judeţene într-un singur tur, însă deputaţii PNL nu au asigurat majoritatea necesară.

PSD acuză faptul că liberalii nu s-au ţinut de cuvânt, şi îi acuză pe aceştia de duplicitate.

Surse din interiorul PSD ne-au declarat că liderul PSD, Marcel Ciolacu doreşte să poarte o discuţie pe această temă cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. „Dacă apar astfel de fisuri nu este ok. Ori mergem împreună, ori ne furăm căciula la fiecare colţ de drum”, afirmă sursele noastre.

În coaliţie, s-a discutat încă de la începutul anului ca această lege să fie respinsă în Parlament, numai că astăzi au fost doar 154 de voturi pentru respingerea legii, numărul minim necesar respingerii fiind de 166 de voturi. S-au mai înregistrat 95 de voturi „pentru”, 34 „abţineri”, iar 2 deputaţi nu au votat.

În acest moment, Legea privind alegerea primarilor și a șefilor de Consilii Judeţene în două tururi se întoarce în comisii, pentru dezbatere, și va reveni ulterior la vot final.

Scurt istoric al inițiativei legislative privind alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin

Legea potrivit căreia primarii şi preşedinţii de CJ se aleg prin scrutin uninominal, într-un singur tur, a fost introdusă la alegerile locale din 2012. Modificarea legislativă a fost inițiată de PDL, partid al cărui preşedinte era la vremea respectivă Traian Băsescu.

Legea a fost dezbătută în luna mai 2011, iar în plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, PDL a susţinut că în acest fel se fac economii la bugetele locale. PNL spunea că legea va însemna încă un pas de îndepărtare de democraţie, de valorile democratice, iar PSD s-a opus la vremea respectivă, iar acum nu mai vor revenirea la alegerile prin două tururi.

După alegerile din 2016, nu mai puțin de patru inițiative pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi au fost depuse la Parlament de către PNL, USR, PMP și ALDE.

Liberalii i-au cerut inclusiv premierului tehnocrat Dacian Cioloș o ordonanță de urgență pentru două tururi la primari, dar acesta, la presiunile PSD și UNPR nu a avut curajul să își asume decizia.

Guvernul monocolor liberal Ludovic Orban a fost demis în 2020 de Parlament, după ce și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi.