Actual

Alegeri prezidențiale 2024. Ei sunt cei mai prezidențiabili candidați

Alegerile prezidențiale 2024

Mai este mult timp până la seria de alegeri prezidențiale 2024. Anul 2024 este unul dintre cei mai electorali ani din ultima perioadă, atât pentru România, cât și pentru Europa. Deși România este republică semiprezidențială, iar președintele nu are multe atribuții, alegerea lui este cel mai important eveniment electoral din țară. De regulă, este și scrutinul cu cea mai mare prezență la vot.

Deși prin lege este posibil să îți faci campanie doar cu o lună înaintea alegerilor, potențialii candidați sunt deja pe buzele tuturor. S-au vehiculat numeroase nume, mai ales din partea opoziției. În cazul coaliției de guvernare, se zvonește că ar fi un candidat unic. Pe de altă parte, favoritul pentru cursa electorală ar fi Mircea Geoană, care în aceste condiții ar candida, cel mai probabil, din partea PSD. O propunere din partea PNL este Nicolae Ciucă.

Ce spun oamenii politici

Cel mai probabil, PSD și PNL vor alege candidați diferiți. Nicolae Ciucă este favoritul liberalilor. În schimb, Marcel Ciolacu este cel mai cert nume din partea social-democraților. Cu toate că Mircea Geoană are scoruri mai bune decât el în sondaje, nu este sigur că va părăsi NATO pentru a se concentra pe diplomația românească.

Social-democrații au spus că este posibil să aleagă și pe cineva care nu face parte din partid în momentul de față. Un intelectual de stânga este cea mai probabilă variantă.

„Când avem discuţia de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. De data aceasta PSD nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual. Partidul va alege. Va exista o competiţie internă în care se va înscrie cine doreşte. Eu doresc să modific statutul astfel încât şi altă personalitate, care nu este neapărat în partid, să poată candida”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul acestui an.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, transmite în schimb sprijinul liberalilor pentru Nicolae Ciucă.

„Este profilul care cadrează perfect cu această funcţie, a dovedit nu numai competenţă, nu numai decenţă, cumpătare, dar în relaţia partidelor din coaliţie a fost omul echilibrului, a fost omul care tot timpul a fost orientat mult mai mult către seriozitate şi muncă decât către competiţiile politice”, a spus Ionuț Stroe.

Opoziția are propuneri la turul de alegeri prezidențiale 2024

Opoziția este mult mai prolifică atunci când vine vorba de candidați potențiali. Pentru partidul USR, liderul, Cătălin Drulă, este principala alegere.  Și la Forța Dreptei, situația este una destul de bine tăiată. Propunerea ar fi Ludovic Orban. Iar de la PMP, Eugen Tomac este numele cel mai vehiculat.

„Sunt evident un potențial candidat la prezidenţiale. În primul rând, aș vrea să găsim formula cea mai bună pentru întreaga serie de alegeri. O să avem un tandem preşedinte-premier. Mie ca profil mi se potriveşte mai mult o funcţie executivă, aşa m-am văzut întotdeauna”, a spus Cătălin Drulă. Însă planurile se schimbă dacă PMP, USR și Forța Dreptei coalizează: un candidat unic devine o posibilitate în acest caz.

La AUR, situația se complică. George Simion ar putea candida el însuși. Însă a declarat că există încă 10 opținui. „Din interiorul partidului Claudiu Târziu, Cristian Terheş, Gheorghe Piperea, sau din afara partidului: Ioan Aurel Pop, Mircea Diaconu, Andrei Marga”, a spus liderul partidului de opoziție, citat de Fanatik.