Showbiz

Codin Maticiuc, inspirat de „fata de la 702”. Proiect îndrăzneț la Spitalul Fundeni

Codin Maticiuc, inspirat de „fata de la 702”. Proiect îndrăzneț la Spitalul Fundeni

Codin Maticiuc, inspirat de „fata de la 702”. Proiect îndrăzneț la Spitalul Fundeni.

 Codin Maticiuc vrea să renoveze etajul al șaptelea al Spitalului Fundeni, pentru a-i ajuta pe copiii internați la secția de Oncologie Pediatrică. Totul a început în urmă cu patru ani, când venise la Fundeni pentru a le aduce copiilor cadouri din partea lui Moș Crăciun.

Fostul playboy, băiatul de oraș care arunca într-o seară de distracție banii pe care-i câștigau oamenii obișnuiți într-o lună, s-a întâlnit cu o fetiță pe nume Lăcrămioara. Fiind bolnavă de cancer în stadiul terminal, ea a devenit motivul pentru care milionarul a pornit campania. Mai mult decât atât, acesta și-a tatuat pe mâna stângă „fata de la 702”.

Maticiuc a promis că le va oferi copiilor internați la secția de Oncologie Pediatrică un loc mai frumos, mai aerisit, unde să aibă măcar propria baie în salon, pentru a nu mai fi nevoiți să meargă până la capătul coridorului, cuplați cu fire și branule și amețiți de medicamente.

„De început, am început pe 5 septembrie. Când am venit cu muncitorii, încă nu fuseseră mutaţi pacienţii. A, aţi venit? Păi, staţi aşa”, a scris Codin pe pagina sa de Facebook.

Etajul 7 de la Fundeni

Acum, discuțiile cu meșterii și cu muncitorii îi ocupă lui Codin cea mai mare parte a timpului petrecut la Fundeni. Și sunt multe de discutat și sunt discuții fierbinți, pentru că se caută soluții tehnice, cele mai bune variante de materiale, costuri, termene, legătura cu administrația spitalului, câte și mai câte.

„Etajul 6 arăta bine, pentru că a fost renovat acum 6-7 ani de o mămică a cărei fetiță a murit acolo, în memoria ei, și atunci m-am gândit că mi-ar plăcea să renovez și eu șaptele, într-o zi. Nu era o catastrofă, dar nici precum șasele. În primul rând, nu aveau baie decât pe hol, nu și în saloane.

Multă vreme mi-a fost teamă să încerc, bănuiam că e vorba despre foarte mulți bani și n-aveam curaj să organizez o strângere de fonduri – dacă obțineam doar o parte, ca la «Cumințenia Pământului», ce făceam!?

Ori ar fi trebuit să vin eu cu restul de-acasă, ori să fac cu totul altceva, nu știu, un adăpost pentru câini, și să se supere donatorii, că nu pentru aia au dat bani, ori să dau banii înapoi – cum să dai, să zicem, două sute de mii înapoi câte cinci euro!?”, a spus Codin.

Ceea ce i-a dat curajul a fost discuția cu managementul spitalului, care i-a zis să facă atât cât poate, în funcție de cât reușește să strângă. „Poți să strângi 100.000? Fă ceva de 100.000!”, a declarat Codin maticiuc pentru ziarullumina.ro.

Muncitorii care lucrează la renovarea etajului 7 de la Spitalul Fundeni sunt și români, și străini (vietnamezi, de pildă) și comunică între ei printr-un traducător automat. Termenul final este 1 ianuarie, iar cel pentru prima jumătate, 1 noiembrie.