Lifestyle

Cofeina, un risc pentru sănătate. Care este doza maximă de consum zilnic

Cofeina, un risc pentru sănătate. Care este doza maximă de consum zilnic
sursa foto arhiva

Fiecare om are rutina de dimineață foarte bine stabilită. Multe persoane își încep ziua cu micul dejun și cel mai important lucru, cafeaua. Cofeina ne oferă energia necesară pentru a da startul unei zile pline de activități. Unii oameni nu își pot începe ziua fără ceașca de cafea preferată.

Dar, cofeina poate avea și efecte negative. Aceasta poate fi extrem de distrugătoare la nivelul sănătății. Dar, acest lucru se întâmplă dacă este consumată în exces.

Cofeina, un risc pentru sănătate

Cafeaua are numeroase beneficii. Dar, acestea diferă în funcție de modul în care este consumată. De asemenea, efectele bune ale cafelei dispar dacă ajungem să consumăm cofeină în exces. Cafeaua ne poate oferi energie, un plus de concentrare și vigilență. De asemenea, excesul poate duce la sevraj. Dacă nu ne luăm doza zilnică nu putem funcționa. Astfel, cafeaua poate deveni un drog.

Excesul de cofeină reprezintă un risc pentru sănătate. Multe persoane beau mai multe căni de cafea pe zi. Pentru a se putea concentra la munca pe care o au de făcut. Potrivit experților, cei care consumă multă cafea se confruntă cu o deficiență de nutrienți și proteine. Acest lucru apare din cauza unei alimentații deficitare. Astfel, acest lucru este compensat prin cofeină.

„Devin dependenți de cofeină. Ea îți dă starea de bine, ai energie, te concentrezi mai bine, dar în cantități moderate. Dacă depășesc 300 de miligrame de cofeină pe zi, apar complicațiile. Dacă există și un surplus de greutate, apar alte complicații” a explicat Cornelia Mihăilă, nutriționist.

Trei cești de cafea pe zi

Potrivit expertului în nutriție, cantitatea maximă permisă este de 200 de miligrame de cofeină pe zi. Adică, echivalentul a 2-3 cești de cafea. Dacă această limită este depășită, pot apărea probleme de sănătate.

Consumul de cafea excesiv apare în urma unei alimentații nesănătoase. Care este susținută de mese neregulate și deficit nutritiv. Astfel, oamenii își pierd repede energia și au de asemenea multe lucruri de făcut. Motiv pentru care consumă din ce în ce mai multă cafea. Cei care beau multă cafea pe zi încearcă să extindă efectul său de energie. Dar, nutriționistul explică că acest lucru este o iluzie. Cafeaua îți oferă energie pe un timp scurt. Aceasta acționează maximum 2 ore.

Micul dejun, cea mai importantă masă a zilei

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Pe care multe persoane o neglijează. Primul lucru pe care îl fac unii oameni dimineața este să bea o cafea. Expertul explică faptul că acest lucru este dăunător organismului. Iar dimineața, mâncarea sănătoasă ar trebui să fie prioritară. Cofeina nu poate înlocui o masă.

„Recomandat este să bem o cafea după ora 9,00 dimineața. Nu o să înlocuiască niciodată o masă. Dacă avem o masă echilibrată, cu valoare nutritivă, vom avea energie să facem ceea ce ne dorim. Dacă nu avem energie, înseamnă că nu îi dăm corpului hrana de care are nevoie și venim cu stimulente, cum este și cafeaua” a explicat nutriționistul, conform Adevarul .