Lifestyle

Renunță la acest obicei. Pericolul la care te expui când bei cafea din paharele de plastic

greenpack.kz
FOTO: greenpack.kz

Beneficiile consumului de cafea sunt anulate dacă băutura fierbinte este consumată dintr-un pahar de plastic. Deși este savurrată zilnic de milioane, poate miliarde de oameni, majoritatea nu iau în calcul pericolele la care se expun atunci când toarnă cafeaua în recipiente de plastic.

Mulți dintre noi nu renunțăm la cafea de nicio culoare, o consumăm înainte de ieși pe ușă, în drum spre serviciu și chiar la birou. Dat find faptul că a devenit o dependență, majoritatea o consumăm pe stradă sau o luăm la pachet atunci când plecăm într-o călătorie mai lungă.

Riscul la care te expui când bei cafeaua din recipiente de plastic

Ce nu luăm în calcul, din păcate, este riscul la care ne expunem atunci când folosim recipinetele din plastic. Numeroase studii arată faptul că persoanele care consumă cafea din recipiente din plastic pot înghiți particule de plastic, iar riscul crește și mai mult dacă băutura este agitată, deoarece în timpul mișcării, microplasticele sunt eliberate într-o cantitate mai mare.

Pe de altă parte, oamenii de știință au explicat faptul că spălarea paharelor înainte de utilizare scade cantitatea de plastic eliberată, însă pericolul nu este îndepărtat complet. Pentru o imagine de ansamblu luați în considerare că, în medie, un om ingerează anual între 37.000 și 89.000 de microplastice din recipientele respective.

Mai mult, cercetătorii atrag atenția asupra faptului că este suficient să bei o singură dată pe săptămână cafea dintr-un pahar de plastic pentru a te expune la 90.000 de particule pe an.

În aceste condiții, dar și pentru a limita poluarea și totodată, pentru a reduce riscurile pentru sănătate, tot mai mulți producători aleg să înlocuiască plasticul cu materiale rezistente la apă și temperaturi ridicate, folosesc tot mai des cartonul. Mai grav este faptul că sunt persoane care refolosesc sticlele de apă pentru a-și turna în ele cafea fierbinte.

 Detalii șocante ale studiilor existente

Din păcate, mii de particule de micropalstic au fost identificate în băuturile servite în paharele folosite de comercianții de cafea, în special în cele de tipul „ to go”. Printre substanțele descoperite sunt polietilenă teraftalat (PET) și polietilenă (PE). Doar un singur recipient eliberează până la 1.500 de particule după nici măcar cinci minute de expunere.

Un alt aspect interesant constă în faptul că numărul particulelor cresc în funcție de timpul în care băutura rămâne în interiorul recipientului. Paharele din polipropilenă au eliberat cel mai mare număr de microplastice, un lucru extrem de îngrijorător, dacă luăm în considerare frecvență cu care este utilizat acest material.

„Pe baza rezultatelor, am estimat că oamenii pot ingera inconștient 37.613-89.294 de microplastice pe an, din cauza utilizării unui pahar de plastic la fiecare 4-5 zile. Având în vedere potențialul nociv al microplasticelor, contaminarea cu microplastice rezultată din utilizarea paharelor de plastic pentru băuturi trebuie luată în serios.”, au spus cercetătorii de la Universitatea din Sichuan, potrivit divahair.ro.

Micoparticulele afectează sistemul imunitar

O particulă de microplastic este definită ca fiind o bucată de plastic cu dimensiunie de sub 5 milimetri, majoritatea sunt atât de mici încât pot fi observate doar la microscop. Odată desprinse de pe pereții paharelor ajung direct în organismul nostru.

Deși nu sunt încă studii concludente asupra efectelor organismului, cercetătorii subliniază faptul că pariculele mici sunt mult mai periculoase, acestea au mai multe șanse să ajungă în celule umane. Totuși, un studiu realizat de King’s College, Londra, a evidențiat faptul că microparticulele de plastic care ajung în organismul uman împiedică funcționarea corectă a sistemului imunitar, care oricum este solicitat zilnic pentru a ține virușii la distanță.

Un alt studiu efectuat de Universitatea Liberă din Amsterdam a consemnat faptul că urme de microplastice au fost identificate în sângele voluntarilor, în placente dar și în celulele nou-născuților, în plămâni, inimi, rinichi și creiere.