Info Actual > Diverse > Comisia Europeană, un nou proiect. Care sunt așteptările
Diverse

Comisia Europeană, un nou proiect. Care sunt așteptările

Comisia Europeană, un nou proiect. Care sunt așteptările

Comisia Europeană a iniţiat un proiect prin care unele centrale nucleare şi care utilizează gazele naturale drept combustibil să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Comisia ar urma să facă oficial această propunere spre sfârşitul lunii ianuarie, scrie Reuters.

Potrivit draftului, consultat de Reuters, centralele nucleare vor fi considerate verzi dacă există o strategie, finanţare şi locaţie pentru neutralizarea deşeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizaţiile de construcţie înainte de 2045.

Producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie. Ea este caracterizată ca nefiind total sustenabilă, dar care are emisiile de carbon sub media industriei şi poate fi folosită  înlocuind o fabrică de combustibili fosili mai poluanți și dacă primește o autorizație de construcție până la 31 decembrie 2030. Astfel de centrale trebuie să îndeplinească alte condiții, inclusiv să fie echipate tehnic pentru a arde gaze cu emisii scăzute de carbon.

Generarea de gaze și energie nucleară sunt activități de tranziție

Generarea de gaze și energie nucleară ar fi etichetată verde pe motiv că sunt activități „de tranziție” – definite ca acelea care nu sunt pe deplin durabile, dar care au emisii sub media industriei și nu blochează active poluante în timpul trecerii la energie curată.

Țările UE și un grup de consilieri experți vor analiza proiectul de propunere, care s-ar putea modifica înainte ca acesta să fie publicat mai târziu în ianuarie. Odată publicată, propunerea ar putea fi respinsă de către majoritatea țărilor UE sau Parlamentul European.

Aceasta politică a fost blocată în lobby din partea guvernelor de mai bine de un an, iar țările UE nu sunt de acord cu privire la combustibilii care sunt cu adevărat durabili.

Utilizarea gazelor naturale duce la emisii cu 50% mai reduse decât în cazul cărbunelui. Gazele pot fi folosite ca şi combustibil de tranziţie spre energia curată.

După publicarea documentului, spre finalul lunii, ţările membre îl vor putea consulta, iar proiectul va fi supus spre aprobare în Parlamentul European.

Oficialii Comisiei Europene nu au putut fi contactaţi deocamdată pentru un punct de vedere oficial pe marginea acestui proiect.