Diverse

Comisie specială în parlamentul Greciei pentru investigarea interceptărilor telefonice ilegale ale serviciilor secrete

Comisie specială în parlamentul Greciei pentru investigarea interceptărilor telefonice ilegale ale serviciilor secrete
Foto: pixabay

Scandalul grecesc privind interceptarea telefoanelor și altor gadget-uri continuă cu un nou episod. Oficiali de rang înalt au fost demiși sau și-au dat singuri demisia, dar povestea merge mai departe.

Comisie specială în parlamentul Greciei pentru investigarea interceptărilor telefonice ilegale ale serviciilor secrete

Parlamentul Greciei a decis constituirea unei comisii speciale, care să investigheze criza declanșată de interceptările telefonice ilegale ale serviciilor secrete. Aceasta va avea la dispoziție o lună pentru a pregăti un raport.

În sesiunea plenară parlamentul grec a votat pentru o comisie parlamentară specială de anchetă pentru a investiga cazul interceptărilor telefonice, care au dus la o criză politică în Grecia.

Partidul Conservator și însuși premierul Kyriakos Mitsotakis se află cu spatele la perete după recentele dezvăluiri privind interceptările telefonice realizate de Serviciul Național de Informații, EYP, ale liderului PASOK-Kinal și eurodeputatului Nikos Androulakis.

Partidul PASOK, în cazul unor alegeri, oricând s-ar desfășura ele, va juca un rol decisiv la formarea unui nou guvern.

Cererea PASOK cu referire la formarea acestei comisii speciale de anchetă a fost agreată de toate partidele din opoziție, obținând un total de 142 de voturi din cele 299 exprimate.

Care este termenul pentru finalizare anchetei

Parlamentarii Partidului Conservator, aflat la guvernare, deci 157 de voturi, s-au abținut pentru a nu obstrucționa prin votul lor negativ ancheta. După finalizarea procedurii, președintele Parlamentului, Kostas Tassoulas, a anunțat că la comisia de anchetă vor participa 29 de parlamentari reprezentând proporțional toate partidele din parlament.

A fost stabilit și un termen de o lună de la înființarea comisiei pentru finalizarea lucrărilor de anchetă și depunerea în plen a unui raport de expertiză a comisiei parlamentare de anchetă, potrivit media.

Preocupată grav de utilizarea programului spion puternic Pegasus, dar și a altor programe-spion echivalente în mai multe țări din Uniunea Europeană, o comisie de anchetă lansată de Parlamentul European a avut deja o serie de întâlniri operaționale de lucru în această vară.

În cursul acestei săptămâni, aceștia trebuie să vină și la Atena, pentru a colabora cu autoritățile elene, dar și cu membrii parlamentului grec, pentru a face lumină în cazul supravegherii telefoanelor lui Nikos Androulakis, personajul cheie de la care a pornit întreaga poveste cu iz de scandal.