Lifestyle

Concursul Eurovision anunță schimbări majore în ceea ce privește votul pentru ediția 2023

Concursul Eurovision anunță schimbări majore în ceea ce privește votul pentru ediția 2023
Facebook Eurovision

Organizatorii Concursului Eurovision au anunțat schimbări majore în formatul de vot pentru Liverpool 2023. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Concursul Eurovision anunță schimbări majore în ceea ce privește votul pentru ediția 2023

Fanii concursului internațional Eurovision vor fi încântați deoarece, pentru prima dată, noul sistem va permite spectatorilor din țările neparticipante să voteze.

În plus, organizatorii au declarat că, totodată, intenționează să elimine puterea juriului în selectarea finaliștilor pentru marea finală.

Vestea a fost anunțată de către organizatorii evenimentului, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), marți 22 noiembrie 2022, descriindu-le ca fiind „schimbări majore„.

Doar voturile telespectatorilor vor decide ce țări se vor califica în finala live din cele două semifinale, juriul nemaifiind implicat în acest proces.

Începând din 2009, voturile atât ale telespectatorilor, cât și ale juriului, determinau semifinaliștii care se calificau în finală.

Cealaltă modificare a votului va permite numărarea voturilor din țările neparticipante, voturile acestora din semifinale și marea finală fiind adunate și convertite în puncte care vor avea aceeași pondere ca și cele ale unei țări participante.

EBU a transmis următoarele:

„Cei care urmăresc emisiunea în restul lumii vor putea vota prin intermediul unei platforme online securizate, folosind un card de credit din țara lor.

„Voturile lor, odată adunate, vor fi convertite în puncte care vor avea aceeași greutate ca o țară participantă în ambele semifinale și în marea finală.”

În celelalte țări participante, publicul va putea vota prin alte metode, inclusiv prin SMS, prin telefon sau prin intermediul aplicației Eurovision Song Contest.

Juriul, alcătuit din profesioniști din industria muzicală, va continua să contribuie la rezultatul marii finale și va fi contabilizat alături de telespectatorii care votează.

Martin Österdahl, supervizorul executiv al concursului, a declarat că acest eveniment muzical a „evoluat în mod constant” în istoria sa de 67 de ani, adăugând că acest lucru a fost pentru a rămâne „relevant și interesant”.

Amintim că Marea Britanie va găzdui concursul din 2023, la Liverpool, în numele câștigătorilor din 2022, Ucraina.