Info Actual > Social > Confruntarea Narcisei Suciu cu probabil cel mai performant sistem de învățământ
Social

Confruntarea Narcisei Suciu cu probabil cel mai performant sistem de învățământ

Confruntarea Narcisei Suciu cu probabil cel mai performant sistem de învățământ

Confruntarea Narcisei Suciu cu probabil cel mai performant sistem de învățământ, povestită chiar de artistă pentru Libertatea. În urmă cu 11 ani, cântăreaţa Narcisa Suciu s-a mutat, împreună cu fiica ei, în Finlanda. Zilele trecute s-a întors în România pentru a petrece Paștele.

Finlanda și manualul de matematică din România

Narcisa Suciu vorbeşte despre sistemul de învăţământ finlandez, considerat cel mai performant din lume, dar şi despre cel din România. Narcisa Suciu a povestit momentul în care a înscris-o pe Daria, fiica ei, la o şcoală din Finlanda, iar profesorul a cerut să-i ducă un manual de matematică pentru a vedea la ce nivel este fata.

„Doamnă, dar ce nevoie au copiii să facă lucrurile astea în clasa a V-a? Astea sunt lucruri pe care copiii de aici le fac la liceu, dacă aleg matematica, dar până în clasa a IX-a copilul n-are nevoie de astfel de chestii, sunt inutile“, i-a spus profesorul.

 

Confruntarea Narcisei Suciu cu excursia de la școală

De asemenea, cântăreaţa îşi aminteşte cu s-a dus să plătească la şcoală prima excursie a Dariei, exact ca în România.

”Dar ce vreţi să plătiţi?“. „Păi, excursia.“ „Păi nu trebuie să plătiţi nimic, plăteşte şcoala.“ „Şi mâncarea?“ „Şi mâncarea!“ „Şi drumul?“ „Şi drumul!“ își amintește Narcisa Suciu dialogul cu reprezentantul școlii.

”Se uitau la mine şi nu înţelegeau ce vreau. Nu mai zic că n-am vrut să o las să se ducă cu autobuzul, am dus-o cu maşina personală. Când am ajuns acolo nu era niciun părinte, toţi copiii se distrau, se jucau, profesorii se uitau la mine ca la o extraterestră. Până am înţeles că e altfel a durat un pic”, spune Narcisa Suciu.

În Finlanda băieții sunt învățați că ”nu înseamnă nu”

Ea a vorbit şi despre educaţia sexuală în şcoală, o iniţiativă care în România dă naştere la multe controverse. În Finlanda, explică Narcisa Suciu, există în programa şcolară discuţii despre asemenea lucruri. „În Finlanda, nu se cheamă educaţie sexuală, însă în curriculă sunt cuprinse ore în care se discută despre chestii normale: fetele sunt învăţate despre ciclu menstrual, cum să aibă grijă de igiena intimă, băieţii sunt învăţaţi că „nu înseamnă nu”, că trebuie să le protejeze pe fete, nu să le abuzeze.”