Info Actual

Info Actual > Diverse > Consumi lapte de vacă? Iată care este adevărul: sănătate sau risc de boală
Diverse

Consumi lapte de vacă? Iată care este adevărul: sănătate sau risc de boală

Consumi lapte de vacă? Iată care este adevărul: sănătate sau risc de boală

Toți știm că laptele este sănătos pentru organism datorită conținutului de calciu și de alte minerale, dar este el cu adevarat sănătos sau e doar un mit propagat de-a lungul anilor?

Consultant nutriționist, lector univ. dr. Elena Pogurschi, a explicat care este adevărul despre consumul de lapte de vacă.

”Laptele de vacă și produsele lactate sunt blamate pentru conținutul în lipide rele”

„Mult timp, laptele de vacă a fost considerat o sursă importantă de macro și micronutrienti și a fost recomandat, în special, copiilor și bătrânilor. În ultima vreme, laptele de vacă și produsele lactate sunt blamate pentru conținutul în lipide rele, respectiv în acizi grași saturați, al căror consum este corelat cu o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare, obezității, aterosclerozei precum și a diabetului.

”Legătură între consumul de acizi grași saturați și mortalitatile datorate bolilor cardiovasculare”

Cel mai faimos și de durată studiu care a analizat și nepoții primilor subiecți participanți (Studiul Framingham- studiu început în 1948) cât și cercetările ulterioare care au susținut ipoteza acestuia, a raportat o puternică legătură între consumul de acizi grași saturați și mortalitatile datorate bolilor cardiovasculare.

”Acizii grași saturați conduc la apariția bolilor cardiovasculare”

Dovezile științifice dezechilibrează ipoteza relației directe dintre acizi grași saturați și bolile cardiovasculare. Rezultate mai multor trialuri randomizate controlate încep să dezechilibreze ipoteza potrivit căreia acizii grași saturați conduc la apariția bolilor cardiovasculare. Diverse componente ale dietei cum ar fi carbohidrații rafinați sau zahărul având un rol mult mai mare în declanșarea bolilor vasculare comparativ cu acizii grași saturați.

”Doar câțiva acizi grași sunt responsabili de consecințele negative”

Studiile recente au confirmat faptul că doar câțiva acizi grași sunt responsabili de consecințele negative asupra sănătății umane. Acizi grași trans precum și alți 3 acizi grași saturați (acid lauric, miristic și palmitic) sunt considerați responsabili pentru creșterea nivelului concentrației de colesterol în sânge și implicit apariția bolilor cardiovasculare. Un impact clar asupra creșterii incidenței bolilor cardiovasculare îl are însă doar acidul palmitic. Profilul acizilor grași și formule matematice speciale au condus la conceptul de indice de aterogenitate alimentară.

Indicele de aterogenitate alimentară reprezintă o cuantificare a capacității alimentelor de a promova creșterea plăcilor de aterom din vasele de sânge.

Surprinzător, indicele de aterogenitate al laptelui de vacă depășește cu puțin pragul de o unitate, nivel considerat optim pentru sănătatea umană.

”Lapte convențional și lapte organic sau ecologic”

Piața din România, oferă în principal două tipuri de lapte de consum, lapte convențional și lapte organic sau ecologic. Studii recente au demonstrat că laptele ecologic obținut de la vaci care pasc pe pășuni alpine are un nivel al indicelui de aterogenitate mai scăzut comparativ cu laptele convențional, diferențele neavand un impact semnificativ asupra sănătății umane. Dacă sunteți, totuși, persoane cu risc crescut pentru boli cardiovasculare atunci variantele parțial degresate de lapte și produse lactate sunt recomandate pentru a fi incluse în dieta zilnică”, a explicat Lector univ. dr. Elena Pogurschi, consultant nutriționist, potrivit Spectacola.