Sănătate

Consumul de alcool reduce succesul fertilității la bărbați. Ce se întâmplă în cazul femeilor. Studiu nou

Consumul de alcool reduce succesul fertilității la bărbați. Ce se întâmplă în cazul femeilor. Studiu nou
ziarmm.ro

Toxicitatea alcoolului a fost bine stabilită și că cel mai sigur nivel de băut este zero.

Potrivit unui nou studiu, bărbații care urmează un tratament de fertilitate, care consumă doar o băutură alcoolică pe zi, își reduc șansele de succes cu aproape o zecime.

Și în cazul femeilor care beau aceeași cantitate șansele scad, dar cu un procent mai mic.

Conform celor precizate de oamenii de știință, alcoolul:

  • afectează fertilitatea la bărbați prin reducerea numărului de spermatozoizi și modificarea dimensiunii, formei și motilității lor.
  • poate inhiba implantarea corectă în uter și, prin urmare, crește șansa de pierdere timpurie a sarcinii.

Născuții vii au scăzut cu 9% la sută la bărbații care au consumat alcool

Potrivit studiului efectuat de Spitalul Tongji din Shanghai, China, pe un număr de 27.000 de adulți care au urmat tratament de fertilitate, s-a ajuns la concluzia că, în comparație cu persoanele care nu au băut alcool, născuții vii au scăzut cu 9% la sută la bărbații care au băut șapte băuturi alcoolice sau 84 g de alcool timp de o săptămână.

De asemenea, la femeile care au băut 84 g de alcool, șansele de a rămâne însărcinate au scăzut cu șapte la sută.

„Cuplurile ar trebui să fie conștienți de unii factori modificabili ai stilului de viață, cum ar fi obiceiurile de a consuma alcool, le pot afecta rezultatele tratamentului de fertilitate. Dar modul în care acești factori influențează sistemul reproductiv necesită încă mai multe cercetări pentru a elucida”, a precizat Dr. Yufeng Li, un autor al studiului.

Concluziile unei analize a 185 de studii

Acest studiu se adaugă la dovezile existente care sugerează că cuplurile se luptă să conceapă din cauza stilului de viață.

Potrivit unei analize a 185 de studii, realizată de Universitatea Ebraică din Ierusalim în anul 2017,  concentrațiile de spermă la bărbați au scăzut cu până la 59% din 1973 până în anul 2011.

Recomandarea specialiștilor

Cuplurile care își doresc să conceapă un copil sunt sfătuiți de unii experți  în fertilitate să „joace în siguranță” și să renunțe cu totul la alcool.

Abținerea este cea mai bună metodă

Conform noului studiu, publicat în revista Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, abținerea este cea mai bună soluție pentru ambii parteneri.

Potrivit Dr. Li,  toxicitatea alcoolului a fost bine stabilită și că cel mai sigur nivel de băut este zero: „În procesul de metabolism al alcoolului, se pot forma specii reactive de oxigen (ROS)”.

Totodată, Dr.Li a precizat că producția excesivă de ROS crește stresul oxidativ, despre care se crede că contribuie la endometrioză, sindromul ovarului polichistic, infertilitate inexplicabilă, avort spontan și pierdere recurentă a sarcinii:

„Factorii modificabili ai stilului de viață, cum ar fi fumatul și consumul obișnuit de alcool, pot contribui la producerea și expunerea ROS, ceea ce poate explica parțial de ce consumul de alcool este asociat cu rezultate afectate de FIV”.

Echipa de cercetare implicată în acest nou studiu nu a identificat nicio legătură între consumul de cafea și fertilitate, spre deosebire de alte studii

În acest context, Dr.Li a declarat:

  • „Nu a existat nicio asociere între consumul de cofeină și sarcină sau rata natalității vii”.
  • „Consumul de alcool este asociat negativ cu rata de sarcină a tratamentului FIV atunci când femeile beau mai mult de șapte pahare pe săptămână”, citează independent.co.uk
Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!