Actual

Continuă ancheta ”Comisiei Sparanghel”

Continuă ancheta ”Comisiei Sparanghel”

Continuă ancheta ”Comisiei Sparanghel” în Parlamentul României. Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli legate de plecarea muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel a continuat astăzi audierile.

Membrii comisiei și-au propus să afle de la instituțiile implicate cum s-a ajuns în situația în care aproximativ 2.000 de români au venit în perioada stării de urgență instituite ca urmare a pandemiei de COVID-19 pe aeroportul din Cluj-Napoca pentru a pleca din țară.

Președintele comisiei parlamentare de anchetă, senatorul social-democrat Radu Oprea, spunea că potrivit prefectului de Cluj, Mircea Abrudan, situația de pe aeroportul din Cluj, când peste 1.900 de persoane s-au înghesuit pentru a pleca la muncă în Germania, în 9 aprilie, în perioada stării de urgență, a avut mai multe cauze, printre care și disfuncții majore de comunicare.

Radu Oprea: ”Prefectul județului Cluj ne-a spus concluziile dumnealui: vid legislativ. Ordonanța militară din data de 7 a fost incompletă, nu a stabilit responsabilități și a corectat guvernul acest lucru prin Ordonanța militară numărul 8. În același timp, lipsă de colaborare și disfuncții majore de comunicare. Mie mi se pare foarte grav ceea ce ne-a spus prefectul județului Cluj.”

Prefectul de Cluj a mai explicat că nu a fost informat de ședința care a avut loc cu o zi înainte pe aeroport, iar persoanele care au plecat la muncă au călătorit independent către aeroport și nu a existat o coordonare unică a acestora.

Reprezentantul Poliției Transporturi Cluj, Florin Oneț, de asemenea invitat la comisie, a declarat că a existat un conflict comercial între aeroportul din Cluj și firma de handling, cea care se ocupă de îmbarcarea și transportul bagajelor călătorilor.

Acesta este motivul pentru care săptămâna viitoare la parlament este așteptat reprezentantul firmei respective.