International

POLITICO: Se încheie era Ursula von der Leyen? Șefa Comisiei Europene este contestată vehement la Bruxelles

romania-scapat-verificarile-comisiei-europene
FOTO: DEUTSCHLAND.DE

Ursula von der Leyen este cea mai puternică femeie din Europa, a condus blocul comunitar printr-o pandemie, a reparat legăturile fragile cu America, iar acum se află în mijlocul unui război. În pofida acestor aspecte pozitive von der Leyen nu-și poate menține unită propria echipă.

Rând pe rând personalități din echipa șefei executivului european se retrag. De exemplu, săptămâna trecută, vicepreședintele executiv  a completat lista politicienilor de rang înalt care și-a anunțat intenția de a face un pas în spate și a reintra în politica internă, în timp ce comisarii care au ales să rămână se poziționează împotriva liniei decizionale a șefei lor.

Viitorul Ursuley von der Leyer este incert

Deși, există speculații cu privire la viitorul Ursulei von der Leyen, încă nu este cert  dacă aceasta va opta pentru  al doilea madant de cinci ani la conducerea celei mai reputate instituții din UE. „În dinamica Comisiei, ea (Ursula von der Leyen) este acum mai expusă decât a fost vreodată”, a precizat un consilier politic de rang înalt, căre a ales să vorbească sub protecția anonimatului.

În mai puțin de un an de zile, membrii Parlamentului European vor da testul timpului, peste 700 de deputați vor fi aleși sau nu ca urmare a alegerilor din țara originară. Pe baza noii structuri a forului legislativ european se va construi și noul executiv, iar Ursula vond der Leyen are toate șansele să fie înlocuită.

În ultima perioadă, de a sediul Comisiei din Berlaymont au plecat rând pe rând tot mai mulți funcționari de rang înalt. Frans Timmermans este acum vicepreședinte executiv, dar a anunțat că vrea să candideze pentru a funcția de prim-ministru al Țărilor de Jos.

Ursula von der Leyen: un stil de conducerel autoritar

Margrethe Vestager, un alt vicepreședinte executiv al lui von der Leyen a părăsit de asemenea barca conducerii Comisiei Europene. Dacă va obține sprijinul miniștrilor europeni de finanțe, Vestager va pleca până în toamnă. În caz contrar, acest lucru ar putea duce la câteva luni finale inconfortabile pentru șefa antitrust din cadrul Comisiei.

Comisarul european pentru inovare și cercetare, Mariya Gabriel, a demisionat deja. Ea s-a întors în Bulgaria pentru a prelua funcția de ministru al afacerilor externe. Și alții sunt cu ochii pe viața de dincolo de Bruxelles. Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a petrecut mult timp în Polonia natală, spun criticii săi, în detrimentul sarcinilor sale europene.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene respinge ideea potrivit căreia valul demisiilor a subminat autoritatea lui von der Leyen.

„Se poate spune că este cea mai puternică șefă a Comisiei”

„Este vorba de doi vicepreședinți executivi care se apropie de sfârșitul celui de-al doilea mandat de comisar. De fapt, este o dovadă a activității lor ca comisari faptul că sunt acum candidați la posturi de conducere în UE și în politica internă”. a precizat purtătorul de cuvânt,  făcând referire la Vestager și Timmermans.

Deși stilul ei de conducere este contestat, după cele mai multe criterii, Ursula von der Leyen a avut o președinție bună, îmbunătățind profilul Comisiei Europene pe plan internațional, în parte prin cultivarea unei relații de lucru strânse cu președintele american Joe Biden.

„Se poate spune că este cea mai puternică șefă a Comisiei de la Jacques Delors încoace. Ea a dat rezultate”, a declarat Desmond Dinan, profesor la George Mason School of Public Policy. A luat decizii în spatele ușilor închise, doar cu un mic cerc de consilieri. Comisarii se simțeau adesea excluși, chiar și atunci când politica în cauză le afecta direct portofoliile.

„Aici a ieșit la iveală problema faptului că ea nu a fost anterior prim-ministru. Oricine a condus un guvern știe că trebuie să aduci oamenii de partea ta – să te consulți, să faci concesii”. Jean-Claude Juncker, predecesorul ei a fost un maestru în acest sens. Von der Leyen nu este”, a declarat un oficial din Berlaymont.

Un alt oficial, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer, a fost de acord că unicitatea ei devine o problemă. „Ea nu întruchipează colegialitatea. Pe atât de multe subiecte, comisarii descoperă lucruri prin intermediul mass-media. Oamenii simt că ea își face propriile lucruri – nu că acestea sunt neapărat rele – dar că nu încurajează discuțiile sau dezbaterile”, potrivit Politico.