Info Actual

Info Actual > Social > Controale masive privind zădărnicirea combaterii bolilor. Ce au descoperit forțele de ordine
Social

Controale masive privind zădărnicirea combaterii bolilor. Ce au descoperit forțele de ordine

Controale masive privind zădărnicirea combaterii bolilor. Ce au descoperit forțele de ordine

Controale masive privind zădărnicirea combaterii bolilor. Ce au descoperit forțele de ordine din Poliția Română, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții cu atribuții în domeniu aflăm de la Centrul de Informare și Relații Publice al Poliției Române. Localurile din mai multe județe luate cu asalt!

Acțiunile pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului Coronavirus (COVID 19).

Astfel, în urma activităților pentru prevenirea și limitarea răspândirii noului Coronavirus (COVID 19), desfășurate în ultimele 24 de ore, au fost întocmite 10 dosare penale, conform art. 352 din Codul Penal, privind zădărnicirea combaterii bolilor.

Tot în ultimele 24 de ore, în urma controalelor masive în teren, au fost aplicate 5.053 de sancțiuni contravenționale (pentru nerespectarea măsurilor privind carantina ori izolarea, a măsurilor de protecție individuală și a celor de diminuare a impactului riscurilor).

De asemenea, 10 sancțiuni contravenționale au fost aplicate operatorilor economici, pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții sau restricții.

Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate se ridică la peste 840.000 de lei.

 

Dosar penal și amenzi în Brăila pentru nerespectarea interdicțiilor

Poliţiştii brăileni, împreună cu reprezentanţi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila, Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila, pompieri și polițiști locali au desfăşurat acţiuni de verificare, cu efective mărite, pe raza întregului județ, în vederea respectării interdicțiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, aseară, la un restaurant din localitatea Baldovinești, polițiștii au constatat că avea loc un eveniment privat (un botez), la care participau 36 de persoane.

Astfel, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.000 de lei fiecare, atât organizatorului evenimentului, cât și administratorului societății comerciale, conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, a fost întocmit și dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, fiind luate măsuri de intrare în legalitate, desfășurarea evenimentului fiind întreruptă.

 

Petrecere cu 40 de persoane în Valul lui Traian din județul Constanța

În cursul zilei de ieri, 16 octombrie, în jurul orei 21.30, polițiștii Postului de Poliţie Valu lui Traian au fost sesizaţi de către un operator TelVerde cu privire la faptul că, la un popas turistic din localitatea Valu lui Traian, județul Constanța, ar avea loc o petrecere cu mai multe persoane, care nu ar respecta prevederile legale referitoare la unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La fața locului, polițiștii au constatat că este vorba despre un eveniment privat, în spațiu închis, cu participarea a aproximativ 40 de persoane, încălcându-se astfel prevederile HG 856/2020 privind prelungirea stării de alertă, prin care este interzisă organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) în spații închise. Administratorul societății comerciale în cauză a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei.

 

Local din Ineu, județul Arad,  amendat cu 5.000 de lei

În seara de 16 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Ordine Publică, împreună cu cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Poliției orașului Ineu, Serviciul pentru Acțiuni Speciale și reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică au desfășurat o acțiune de amploare la un local de pe raza localității Ineu.

În incinta localului și pe terasă avea loc o petrecere privată (aniversare), fiind legitimate aproximativ 40 de persoane care participau la eveniment.

A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei administratorului localului, fiind întocmit și un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. În perioada următoare urmează a fi identificate toate persoanele participante, în vederea luării măsurilor legale care se impun.

 

În Acățari, Mureș, polițiștii Serviciului de Investigații a Criminalității Economice au ridicat echipamente IT

 

În cursul zilei de ieri, în jurul orei 21.00, politiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că pe raza localității Acățari, ar avea loc o petrecere privată, cu participarea mai multor persoane.

În urma intervenției, din verificările efectuate la fața locului, a rezultat faptul că era în desfășurare o petrecere privată, în aer liber, cu participarea mai multor persoane.

În acest context, s-a luat măsura sancționării contravenționale a organizatorului, cu amendă în valoare de 5000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

De asemenea, polițiștii Serviciului de Investigații a Criminalității Economice au aplicat o sancțiune contravențională, în conformitate cu prevederile Legii nr. 12/1990, în valoare de 5.000 de lei și au ridicat, în vederea confiscării 2.260 de lei, 2 laptop-uri și 5 memory stickuri.

 

Recomandari ale Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române.

Recomandăm tuturor să respecte distanțarea fizică, să poarte masca de protecție în toate spațiile unde este obligatoriu, prevăzute de legislația în vigoare, precum și în mijloacele de transport!

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forţele de ordine vor desfășura permanent, în această perioadă, activităţi de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetăţenii și pentru a preveni răspândirea virusului SARS-COV-2!