Social

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: „ Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi”. Cât sântem de pregătiți pentru varianta Omicron

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: „ Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi”. Cât sântem de pregătiți pentru varianta Omicron

Soumya Swaminathan, coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat vineri că noua variantă de coronavirus Omicron este foarte transmisibilă, dar oamenii nu ar trebui să intre în panică, relatează Reuters.

Într-un interviu în cadrul conferinţei Reuters Next, Soumya Swaminathan a declarat că omenirea trebuie să pregătească o reacţie corectă şi precaută şi că nu ar trebui să intre în panică din cauza noii variante a virusului SARS-CoV-2.

„Cât de îngrijoraţi ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiţi şi precauţi, nu panicaţi, pentru că ne aflăm într-o situaţie diferită faţă de acum un an”, a spus Swaminathan.

În ceea ce priveşte apariţia noii variante de coronavirus, tulpina Omicron, ea a afirmat că omenirea este mult mai bine pregătită în prezent, având în vedere dezvoltarea de vaccinuri anti-COVID-19 după declanşarea pandemiei.

Un val de infectări provocate tot de varianta Delta

În privința variantei Omicron, depistată iniţial în Africa de Sud luna trecută şi detectată de atunci în aproape 30 de ţări, rămân multe necunoscute. În această perioadă, mai multe regiuni din Europa se confruntă cu un val de infectări provocate tot de varianta Delta.

„Trebuie să aşteptăm, să sperăm că este o variantă mai uşoară … însă este prea devreme pentru a trage concluzii generale despre noua variantă”, a adăugat reprezentanta OMS.

OMS a îndemnat ţările să-şi sporească capacităţile de asistenţă medicală şi să-şi vaccineze populaţiile pentru a lupta împotriva unei creşteri a cazurilor de COVID-19 cauzate de varianta Omicron, spunând că restricţiile de călătorie ar putea să ajute omenirea să câştige timp în lupta împotriva noului coronavirus, însă, doar ele în sine, nu reprezintă o soluţie viabilă pentru această problemă de sănătate publică.

„Varianta Delta reprezintă 99% din infecţiile din întreaga lume. Această nouă variantă ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, însă deocamdată nu se poate prezice acest lucru”, a afirmat Soumya Swaminathan.