International

Copii de 10 ani exploatați într-un McDonald`s din Statele Unite! Aceștia erau puși să lucreze ilegal până la 2 dimineața

mc donalds
sursă foto fox business

Doi copii în vârstă de 10 ani au fost găsiți lucrând la un restaurant McDonald’s din Louisville, Statele Unite, uneori până la ora 2 dimineața, a anunțat marți Departamentul american al Muncii.

Dezvăluirea a făcut parte dintr-o investigație privind încălcarea legislației privind munca copiilor în sud-estul țării. Agenția a descoperit, de asemenea, că trei francizați care dețin peste 60 de unități McDonald’s în Kentucky, Indiana, Maryland și Ohio, „au angajat 305 copii pentru a lucra mai mult decât orele permise de lege și pentru a efectua sarcini interzise de lege pentru lucrătorii tineri”, a precizat Departamentul Muncii într-un comunicat.

Francizații, Bauer Food, Archways Richwood și Bell Restaurant Group, nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii. CNN a contactat, de asemenea, McDonald’s pentru comentarii.

Copiii lucrau fără să fie plătiți

„Anchetatorii de la Divizia pentru salarii și ore a departamentului au descoperit doi muncitori de 10 ani la un restaurant McDonald’s din Louisville, printre numeroasele încălcări ale legilor federale ale muncii comise de trei operatori de francize McDonald’s din Kentucky”, se arată în comunicat. „Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că doi copii de 10 ani au fost angajați, dar nu au fost plătiți, și au lucrat uneori până la ora 2 dimineața.”

Cei trei francizați se confruntă cu o sumă combinată de 212.754 de dolari sub formă de penalități civile în bani pentru încălcările privind munca copiilor, se arată în comunicat.

„Prea des, angajatorii nu respectă legile privind munca copiilor care îi protejează pe tinerii lucrători”, a declarat Karen Garnett-Civils, directorul districtual al diviziei de salarii și ore a agenției, într-un comunicat. „În niciun caz nu ar trebui să existe vreodată un copil de 10 ani care să lucreze într-o bucătărie de fast-food în preajma grătarelor fierbinți, a cuptoarelor și a frigiderelor”, relatează CNN.

10 state din SUA vor să permită minorilor să lucreze în industrii periculoase

Zece state din SUA au eliminat recent legile privind munca copiilor, iar un proiect de lege federal le permite adolescenților să lucreze în una dintre cele mai periculoase industrii.

În luna martie a acestui an a fost reintrodus în Camera Reprezentanților și în Senatul SUA un proiect de lege care ar permite tinerilor de 16 și 17 ani să lucreze în anumite operațiuni mecanizate din industria forestieră sub supravegherea părinților. Grupurile din industria lemnului au sprijinit puternic această legislație. Pentru Wendy Bostwick, vestea a fost un coșmar.

Fiul lui Bostwick, Cole, care tocmai împlinise 18 ani, a murit într-un accident de exploatare forestieră în 2014 pe un șantier din Washington, unde lucra și tatăl său, Tim Bostwick.

„Evident că a fost o situație tragică, dar cineva care vrea să se angajeze în domeniul exploatării forestiere poate și ar trebui să fie supravegheat de părinți”, a declarat senatorul Jim Risch din Idaho, principalul sponsor al Future Logging Careers Act, într-un interviu acordat ziarului local din Washington, Chronicle. „Dacă un copil va intra în domeniul exploatării forestiere, ce modalitate mai bună decât să înceapă cu familia și să fie învățat de familia sa?”.

Împotriva acestui impuls legislativ, sondajele arată o creștere deja alarmantă a încălcărilor privind munca copiilor în SUA. Numărul de copii angajați cu încălcarea legilor privind munca copiilor a crescut cu 37% în ultimul an și cu 283% din 2015, de la 1.012 cazuri raportate de copii care lucrează cu încălcarea legilor privind munca copiilor la 3.876 în 2022, potrivit unui raport din martie 2023 al Institutului de Politică Economică (EPI), potrivit The Guardian.