Lifestyle

Coșmarul  de la iUmor a impresionat o țară întreagă. Concurentă drogată și abuzată de un stomatolog

Coșmarul  de la iUmor a impresionat o țară întreagă. Concurentă drogată și abuzată de un stomatolog

Ștefania Costache sau Lorelai, așa cum îi place să i se mai spună a povestit pe scena de la iUmor, unde a fost concurentă, cum a fost drogată și apoi abuzată de un stomatolog din București.

Lorelai a avut curajul de a povesti prin ce a trecut atunci când s-a dus la un stomatolog pentru o consultație de specialitate pentru ca și alte femei să aibă grijă să nu pățească la fel.

Cum s-a petrecut totul

Ea a povesti că la o consultație, acesta ar fi drogat-o, apoi ar fi dus-o în apartamentul lui unde ar fi violat-o. Tânăra i-a făcut medicului dosar penal, depunând o plângere la Poliție pentru abuz și viol. În aceste moment se așteaptă rezultatele analizelor toxicologice de la IML.

Despre „drogul violului” a vorbit Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog

Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog, a tras un semnal de alarmă cu privire la „drogul violului”, o ameninţare uriaşă care poate transforma o femei într-o victimă a violatorilor.

Practic, persoanele care ingerează aceste substanţe – de cele mai multe ori puse în băuturi – se transformă în păpuşi umane, extrem de uşor de manipulat, şi care apoi sunt abuzate de către cei care le-au drogat.

„Pe piaţă, ca şi cele mai cunoscute aşa-zise droguri ale violului sunt GHB-ul, Rohypnol şi ketamina. De ce sunt cele mai folosite? Pentru că sunt şi inodore şi incolore, uşor de strecurat în băutura oricui. Care este de fapt reacţia pe care o provoacă? În general dezorientări, pierderea inhibiţiei şi pierderea cunoştinţei, ceea ce face foarte facil din partea celui care are intenţii necurate faţă de o doamnă/domnişoară să profite de ea.

Dar ca efect şi mai grav este că pot provoca şi amnezia, astfel încât victima nici măcar nu mai ştie ce i s-a întâmplat. Ceea ce se întâmplă de obicei e faptul că aceste droguri au ceva în comun, şi anume alcoolul”, explică Gigel Lazăr.

Drogurile se pot procura foarte ușor

„În general, în secolul XXI, în condiţiile în care există internetul, nu prea mai există nimic ceea ce nu poate fi procurat. Luând în discuţie GHB-ul ca fiind cel mai cunoscut drog al violului, acesta are următoarea specificitate: acţionează asupra sistemului nervos central, provoacă acea stare de inconştienţă, dar după aceea şi convulsii sau comă, iar dacă cei ‘necuraţi’ greşesc doza, poate fi chiar fatal”.

„În general, persoana care cade victimă nu are timp să reacţioneze sau să se apere. În funcţie de doză dar şi de organism, efectul unei doze durează până la patru ore. De ce e folosit cel mai mult pe piaţă, este că după acest termen drogul se biotransformă până la apă şi CO2, astfel încât prezenţa lui nu mai poate fi detectată în corp la o eventuală plângere a unei persoane abuzate sau care crede că a fost abuzată. Aici este marea problemă”, a subliniat Gigel Lazăr.

Cum se pot apăra persoanele care pot cădea victime acestui drog

„Noi, de fiecare dată, chiar şi în conferinţele cu adolescenţii, le explicăm să fie foarte atenţi ca atunci când sunt în club, la petreceri sau alte evenimente, să-şi ţină băutura în mână; dacă merg la toaletă să o lase în grija unui prieten/prietene cu care este la masă; să nu accepte băuturi de la persoane necunoscute.

În general se practică acest sistem de a se arăta persoanele care oferă băutura foarte deschise şi sociabile, dar în realitate pot ascunde astfel de intenţii. Ceea ce trebuie să reţinem ca şi prevenţie: urmele acestor droguri rămân în urină cam 72 de ore, în funcţie de doza folosită şi metabolism.

După această perioadă, poate face orice reclamaţie că nu vor putea demonstra că au fost drogate”, a subliniat preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog, potrivit dcnews.ro