Social

Covid-19. UNICEF: Copiii sunt expuși unui risc crescut de abuz, neglijare, exploatare și violență

UNICEF: Copiii sunt expuși unui risc crescut de abuz, neglijare, exploatare și violență pe fondul intensificării măsurilor de izolare în contextul COVID-19.

Sute de milioane de copii din lumea întreagă riscă să se confrunte cu amenințări tot mai mari la adresa propriei siguranțe și bunăstări – inclusiv cu rele tratamente, violență de gen, exploatare, excluziune socială și separare de persoanele care au grijă de ei – din cauza acțiunilor întreprinse pentru a controla răspândirea pandemiei de COVID-19.

UNICEF îndeamnă guvernele să garanteze siguranța și bunăstarea copiilor în contextul intensificării repercusiunilor socioeconomice cauzate de această boală. Agenția ONU dedicată copiilor, împreună cu partenerii săi din cadrul Alianței pentru Protecția Copilului în Acțiunile Umanitare, a publicat un recomandări ce vine în sprijinul autorităților și al organizațiilor implicate în lupta împotriva pandemiei.

În doar câteva luni, COVID-19 a schimbat drastic viața copiilor și a familiilor de pe întreg mapamondul.

Eforturile de asigurare a carantinei, precum închiderea școlilor și restricțiile de deplasare, deși considerate necesare, perturbă rutina copiilor și sistemele de sprijin. De asemenea, adaugă noi factori de stres pentru persoanele în grija cărora se află copiii, acestea putând fi nevoite să renunțe la lucru.

Stigmatizarea ce însoțește COVID-19 face ca unii copii să fie mai vulnerabili la violență și stres psihosocial.

Totodată, măsurile de control ce nu țin cont de nevoile specifice în funcție de gen și de vulnerabilitățile femeilor și ale fetelor pot duce, în cazul acestora, la creșterea riscului de exploatare sexuală, abuz și căsătorii timpurii. De exemplu, mărturiile anecdotice semnalate recent în China indică o creștere semnificativă a actelor de violență domestică ale căror victime sunt femeile și fetele.

Alianța recomandă ca guvernele și autoritățile competente să urmeze o serie de pași concreți pentru a se asigura că protecția copiilor face parte integrantă din toate măsurile de prevenire și control al COVID-19.

Pe acest link: http://bit.ly/MaterialeCruceaRosieUNICEF, sunt disponibile o serie de materiale in format pdf. si jpg, landscape si portrait. UNICEF continua sa dezvolte noi materiale de informare utile pentru copii si parinti privind masurile de preventie fata de noul coronavirus care pot fi accesate online pe site-ul UNICEF.