Lifestyle

Cpășunile ne pot salva de Alzheimer și de sechelele COVID. Ce spun specialiștii despre alimentul-minune

Cpășunile ne pot salva de Alzheimer și de sechelele COVID. Ce spun specialiștii despre alimentul-minune

Consumul zilnic de căpșuni poate îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă, precum și scăderea tensiunii arteriale și creșterea capacității antioxidante, potrivit unui nou studiu.

„Aceasta este o măsură preventivă importantă pentru diferite boli cronice”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Shirin Hooshmand, pentru UPI într-un e-mail. Ea este profesor în cadrul Școlii de Științe ale Exercițiului și Nutriției de la Universitatea de Stat din San Diego.

Studiul se adaugă la cercetările anterioare care demonstrează beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară, metabolică și cognitivă ale consumului de căpșuni.

„Înainte de efectuarea studiului nostru clinic, unele dintre efectele similare au fost demonstrate în studiile pe animale și în unele studii pe oameni”, dar în populații diferite și cu modele de cercetare diferite, a declarat Hooshmand. Studiul dublu-orb, controlat cu placebo, a inclus 35 de bărbați și femei sănătoși cu vârste cuprinse între 66 și 78 de ani. Aceștia au consumat 26 de grame de pulbere de căpșuni liofilizate, ceea ce echivalează cu două porții zilnice de căpșuni, sau o pulbere de control, timp de opt săptămâni fiecare.

După consumul de căpșuni, viteza de procesare cognitivă a crescut cu 5,2%, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 3,6%, iar capacitatea antioxidantă totală a sărit cu 10,2%. Circumferința taliei a scăzut cu 1,1% în timpul brațelor de control și de intervenție ale studiului. Participanții care au consumat pulberea de control au înregistrat o creștere a trigliceridelor serice, în timp ce în brațul de intervenție nu s-a întâmplat acest lucru.

Mai multă sănătate cu o schimbare mică

Hooshmand a declarat că este încurajată de faptul că o simplă schimbare alimentară, cum ar fi încorporarea zilnică a căpșunilor, poate îmbunătăți funcția cognitivă și reduce factorii de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea. Căpșunile conțin mulți compuși bioactivi. Pe lângă faptul că asigură 100% din necesarul zilnic de vitamina C, acestea sunt o sursă de nutrienți sănătoși pentru inimă, precum acidul folic, potasiu, fibre și polifenoli.

Studiile clinice anterioare au asociat consumul de căpșuni cu îmbunătățiri ale mai multor markeri ai bolilor cardiovasculare, inclusiv reducerea colesterolului total și LDL și scăderea tensiunii arteriale.

Legătura dintre consumul de căpșuni și sănătatea creierului a fost, de asemenea, investigată în cadrul unor studii clinice. În studiile efectuate la Universitatea Rush din Chicago, căpșunile și pelargonidina, o substanță biochimică care se găsește în principal în fructe, au fost asociate cu un risc redus de demență Alzheimer.

Studiile observaționale pe termen lung, inclusiv Health Professionals Study și Nurses’ Health Study, au constatat că persoanele care au consumat căpșuni au avut rate mai mici de declin cognitiv.

„Un domeniu emergent de cercetare pentru căpșuni a fost sănătatea metabolică”, potrivit site-ului web al Comisiei pentru căpșuni din California Strawberry Commission’s Health Research Round-Up.

„Cercetările epidemiologice au legat consumul de căpșuni de un risc redus de diabet. Datele de la Women’s Health Study au arătat că, în comparație cu femeile care mâncau rar sau niciodată căpșuni, cele care mâncau cel puțin două porții de căpșuni în fiecare săptămână aveau un risc cu 10% mai mic de a dezvolta diabet”.

În plus, „capacitatea consumului de căpșuni de a avea un impact asupra sănătății digestive este un nou domeniu de studiu pentru California Strawberry Commission. Mai multe studii care au fost publicate recent sau sunt în curs de desfășurare analizează îndeaproape modul în care consumul de căpșuni ar putea avea un impact asupra microbiomului intestinal și, la rândul său, asupra altor aspecte ale sănătății”.

Alimentele integrale sunt o comoară

John „Wesley” McWhorter, purtător de cuvânt național al Academiei de Nutriție și Dietetică, a declarat pentru UPI într-un interviu recent că rezultatele studiului nu sunt surprinzătoare.

„Rezultatele sunt foarte coerente cu ceea ce am văzut în datele din ultimii ani, și anume că alimentele integrale sunt minunate pentru tine”.

Ghidurile dietetice recomandă ca jumătate din farfuria de mâncare a unei persoane să fie umplută cu fructe și legume. Căpșunile conțin fibre, care sunt foarte benefice pentru scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, a declarat McWhorter, care este, de asemenea, director de medicină a stilului de viață pentru Suvida Healthcare din Houston, un cabinet de asistență medicală primară care deservește persoanele în vârstă hispanice și familiile acestora din Texas și Arizona.

Această cercetare și alte câteva studii asupra fructelor de pădure au demonstrat că substanțele puternice numite flavonoide cresc fluxul sanguin în organism prin dilatarea venelor. Creșterea capacității antioxidante din sânge ajută la relaxarea arterelor și protejează sistemul cardiovascular de acumularea plăcilor, a declarat pentru UPI, într-un e-mail, Taylor C. Wallace, director executiv al Think Healthy Group, o firmă de consultanță în domeniul științei alimentare și al nutriției din Washington.

El este, de asemenea, editor al Journal of Dietary Supplements, editor adjunct al Journal of the American Nutrition Association și membru al Societății Americane de Nutriție.

Scăderi ale circumferinței taliei sunt, de asemenea, asociate cu scăderea tensiunii arteriale. Cogniția, care este rezultatul principal al studiului, este adesea îmbunătățită atunci când se observă îmbunătățiri ale funcției cardiovasculare”, a spus el.