Economic

Credit Suisse se află în centrul turbulențelor de pe piață potrivit zvonurilor că banca ar putea fi în pragul colapsului

Credit Suisse se află în centrul turbulențelor de pe piață potrivit zvonurilor că banca ar putea fi în pragul colapsului
wikipedia

Credit Suisse se află în centrul turbulențelor de pe piață pe fondul zvonurilor că banca ar putea fi în pragul colapsului.

Credit Suisse se află în centrul turbulențelor de pe piață potrivit zvonurilor că banca ar putea fi în pragul colapsului

Investitorii s-au grăbit să vândă acțiunile băncii cu sediul la Zurich, pe fondul îngrijorărilor legate de sănătatea sa financiară. Credit Suisse se pregătește să prezinte un plan de restructurare costisitor, care va fi prezentat la sfârșitul acestei luni.

Date informative: Credit Suisse Group AG este o bancă de investiții globală și o firmă de servicii financiare fondată și cu sediul în Elveția. Cu sediul central la Zürich, are birouri în toate centrele financiare importante din întreaga lume și este una dintre cele nouă bănci globale „Bulge Bracket”, oferind servicii de investiții bancare, private banking, gestionare a activelor și servicii partajate.

Speculațiile potrivit cărora banca ar putea da faliment au invocat comparații cu prăbușirea din 2008 a băncii de investiții Lehman Brothers din Statele Unite, care a precipitat cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune încoace. Economiștii își rezervă însă comentariile cu privire la astfel de comparații din cauza diferențelor semnificative dintre trecut și prezent.

De ce Credit Suisse este sub observație ?

În timp ce prețul acțiunilor Credit Suisse este în scădere de luni de zile, îngrijorările s-au accentuat de când directorul general Ulrich Körner a trimis săptămâna trecută o notă angajaților, cu scopul de a-i liniști cu privire la viitorul băncii.

Körner, în memoriul trimis vineri, a avertizat că nu trebuie să se confunde „prețul acțiunilor de zi cu zi” cu sănătatea financiară și a insistat că viitoarea restructurare va asigura „viitorul sustenabil pe termen lung” al băncii. Și în loc să calmeze investitorii, nota a avut efectul contrar și a declanșat anxietate cu privire la poziția băncii.

Pe rețelele de socializare, o serie de investitori cu un număr mare de urmăritori, printre care Lark Davis și Graham Stephan, au postat comparații între Credit Suisse și Lehman Brothers; acestea au devenit rapid virale.

Luni, acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu până la 11,5%, atingând un minim record de 3,64 dolari. În același timp, swapurile pe risc de credit – un tip de investiție care servește drept asigurare împotriva intrării în incapacitate de plată a unei companii – au crescut la maxime istorice.

Statistic vorbind, în ultimii ani, Credit Suisse a fost implicat într-o serie de scandaluri care i-au afectat imaginea și bilanțul.

Controversele includ schimbul de locuri de muncă pentru afaceri în Hong Kong, angajarea de detectivi privați pentru a spiona angajații, spălarea de bani pentru o organizație criminală din Bulgaria și facilitarea de împrumuturi corupte în Mozambic, pentru care banca a fost de acord să plătească amenzi de 475 de milioane de dolari.

Pierderi semnificative anterioare

Totodată, banca a acumulat pierderi de miliarde de dolari în urma prăbușirii fondului de hedging Archegos (2021) și a firmei de servicii financiare Greensill.

Pe fondul acestor perturbări, creditorul a pierdut aproape 60% din valoarea sa de piață numai în acest an.

„Credit Suisse are un palmares slab care cuprinde Archegos și Greensill – așa că încrederea în ei nu este prea mare”, a declarat pentru Al Jazeera Campbell R Harvey, profesor la Fuqua School of Business de la Duke University.

„Au existat schimbări la nivelul directorilor executivi. Ba chiar mai mult, scrisoarea internă a CEO-ului către angajați nu i-a liniștit – dacă trebuie să le explici angajaților ce se întâmplă, este un semn rău.”

În cadrul restructurării anunțate după numirea lui Körner în iulie, Credit Suisse încearcă să își micșoreze banca de investiții pentru a se concentra mai mult pe gestionarea patrimoniului.

Analiștii, citați de media, au estimat că Credit Suisse va trebui să strângă între 4 și 6 miliarde de dolari pentru a realiza restructurarea, ceea ce s-ar putea dovedi o provocare, deoarece investitorii percep banca drept un „pariu” din ce în ce mai riscant.