Culinar

Cremă de zahăr ars cu aromă de cafea. Prima rețetă a apărut în 1691

Cremă de zahăr ars cu aromă de cafea. Prima rețetă a apărut în 1691
retetesivedete.ro

Crema de zahăr ars (cunoscută în engleză și franceză ca Crème brûlée) este un desert obținut în principal din ouă, zahăr și lapte. Crema de zahăr ars a devenit un desert foarte popular datorită gustului său deosebit. Pe măsura trecerii timpului, rețeta de bază a suferit îmbunătățiri, adaptări. Crema poate fi ornată cu frișcă sau combinată cu vanilie, în modul traditional, potrivit wikipedia.org

Prima rețetă cunoscută de crème brûlée a apărut în cartea de bucate “Cuisinier royal et bourgeois” din 1691 a lui Francois Massialot.

Ingrediente și Mod de preparare

Pentru prima etapă aveți nevoie de:

  • 400 ml lapte
  • 600 ml frișcă lichidă (cu un conținut de grăsime de peste 30%)
  • 3-4 pliculețe de espresso
  • 1 pumn de boabe de cafea

Toate ingredientele se amestecă, se dau în clocot, apoi vasul cu compoziția se acoperă și se lasă la răcit timp de aproximativ 2 ore. După ce au trecut 2 ore, compoziția se strecoară

Pentru a doua etapă aveți nevoie de:

  • 8 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 esență de rom
  • un praf de sare

Se separă ouale. Gălbenușurile se bat bine cu 100 g zahăr. Se bat și albușurile spumă tare, la care se adaugă restul de 100 g zahăr. Apoi, se amestecă albușurile cu gălbenușurile, se adaugă esența de rom și un praf de sare

Pentru a treia etapă aveți nevoie de:

  • 200 g zahăr
  • 4-5 linguri de apă

Aceste 2 ingrediente se pun într-o cratiță pe foc, astfel încât zahărul să se caramelizeze (se ține pe foc până când culoarea zahărului topit devine un maron, asemănător unei castane, dar fără să se ardă !)

Caramelul obținut se întinde pe pereții vasului în care se va coace crema. Operația de întindere a caramelului se face prin rotirea vasului. Apoi, vasul “tapetat” cu zahărul caramelizat se dă la rece până când caramelul se întărește pe pereții acestuia.

Între timp, compozițiile obținute în primele 2 etape prezentate mai sus, se amestecă până se omogenizează totul, apoi crema obținută se toarnă în vasul cu caramel răcit și se coace timp de 40-45 de minute până când crema devine gelatinoasă și se desprinde de pereții vasului (acest aspect se verifică prin înclinarea ușoară și cu mare atenție a vasului).