Actual

Cresc facturile la gaze! Majorarea intră în vigoare de luna viitoare

prețul gazului s-ar putea dubla gaze, Sursa foto: romania.tv gazele naturale
Sursa foto: romania.tv

Începând de la 1 aprilie valoarea facturilor la gaze va crește semnificativ. Majorarea este determinată de creșterea tarifelor de transport și distribuție gaze și energie electrică.

După ce inițial Ministerul Energiei pusese în urmă cu câteva săptămâni în dezbatere publică un proiect de OUG care prevedea limitarea creșterii tarifelor de distribuție la gaze și energie electrică, s-a revenit asupra deciziei așa cum prevede Legea 357/2022, aprobată de Parlament şi promulgată de preşedinte.

„Alin 2, Art. 14, din Legea 357/2022 stabilește explicit că, începând cu 1 aprilie 2023, se vor adăuga în tarif toate costurile care au fost suportate de operatorii de transport în anul 2021 și anul 2022 și care, conform legii, se vor recupera prin majorarea tarifelor începând cu 1 aprilie 2023”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit acestuia, noile tarife stabilite de ANRE vor intra în vigoare de la data de 1 aprilie a.c. „Tarifele rezultate ca urmare a aplicării prevederilor alin. (1) nu se modifică în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va stabili tarife reglementate de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi tarife reglementate de transport al energiei electrice, aplicabile începând cu dată de 1 aprilie 2023, conform cadrului de reglementare şi prevederilor prezenței ordonanţe de urgenţă”, a mai precizat președintele AEI.

Cu cât vor crește facturile din aprilie

Dumitru Chisăliță a explicat cu cât vor crește tarifele față de prețurile achitate în luna februarie 2023: „În ceea ce privește impactul acestor creșteri de tarif asupra costurilor consumatorului final se prezintă astfel: La energie electrică nu există un impact direct asupra consumatorului casnic sau non-casnic, creșterea tarifelor urmând a fi compensată de către stat. La gaze naturale, pentru consumatorul casnic va exista o creștere cu cca. 4-5% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023.”

Situația va diferi în funcție de consumul de gaze naturale. „Pentru consumatorul non-casnic cu un consum sub 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 1-2% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023, iar pentru consumator non-casnic cu un consum peste 50.000 MWh/an va fi o creștere cu cca. 5-10% față de prețurile efectiv achitate în luna februarie 2023”, a mai precizat președintele AEI, citat de Antena 3 CNN.

Și grevele din Franța au crescut prețul la gaze

La începtul acestei săptămâni, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut ca urmare a grevelor din Franţa, care afectează funcţionarea infrastructurii energetice a ţării și agravează îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu energie.

Mișcările de amploare din Franţa au afectat activitatea rafinăriilor şi a terminalelor pentru importul de gaze lichefiate. Efectul survine în contextul în care Europa se confruntă cu un val de frig care a determinat o creștere de până la 5,5% a cotaţiilor de referinţă la gaze.